Mişcarea de opoziţie ”O Ungarie pentru toţi” se transformă în partid politic oficial

Mişcarea ”O Ungarie pentru toţi” (MMM) se transformă într-un partid politic oficial şi adunarea sa inaugurală va avea loc la începutul lui mai, pentru ca în 2024 să candideze în mod independent la alegerile europarlamentare, a anunţat miercuri liderul mişcării, Peter Marki-Zay (foto), transmite MTI din Hodmezovasarhely (sud), unde Marki-Zay este primar. MMM doreşte ca în final să adere la Partidul Popular European, a precizat el, potrivit Agerpres.

Politicianul ungar a notat la o conferinţă de presă că la alegerile europarlamentare pot participa doar partide oficiale, pe bază de liste de partid, şi de aceea rezultatul obţinut de opoziţia unită nu va fi influenţat de participarea forţelor de opoziţie în mod colectiv sau în mod independent.

El a mai explicat că modul de desfăşurare a votului pentru Parlamentul European nu va influenţa şansele opoziţiei unite la alegerile locale care se vor desfăşura în Ungaria în 2024, dar le-a recomandat candidaţilor opoziţiei să ia parte la acel scrutin ca reprezentanţi ai unor „asociaţii patriotice locale” şi nu ai partidelor. Dacă nu se ajunge la un acord în acest sens, singura soluţie corectă ar fi organizarea de alegeri primare ale opoziţiei, a adăugat Marki-Zay.

Acesta a subliniat că, spre deosebire de partidele care luptă între ele pentru a deveni cel mai mare grup de opoziţie din parlament, MMM încearcă să se plaseze „în opoziţie faţă de sistem”, referire la guvernul condus de partidul Fidesz.

Peter Marki-Zay s-a angajat pe de altă parte să lupte pentru „cei persecutaţi şi pentru minorităţile” supuse unei „campanii de ură” şi să reprezinte o „cultură a decenţei”, afirmând totodată că partidul va evita finanţarea de către stat şi se va baza pe donaţii.

El a insistat că eşecul opoziţiei la alegerile din 2022 nu a venit ca urmare a unor erori în campania electorală, ci a „maşinăriei de propagandă şi a superiorităţii financiare masive” a partidelor guvernamentale.

Marki-Zay, care a fost candidat al opoziţiei unite la postul de premier, s-a plâns de asemenea că a fost „înjunghiat în spate”, deplângând faptul că acest lucru nu a evocat o unitate reală a opoziţiei. El l-a acuzat în acelaşi timp pe liderul Coaliţiei Democrate (opoziţie), fostul premier Ferenc Gyurcsany, că nu a susţinut cu adevărat opoziţia unită, dar a insistat că o opoziţie exclusiv de stânga nu ar putea avea rezultate mai bune la alegerile generale decât cele ale opoziţiei unite din 2022. „Nu va avea loc o schimbare de guvern fără alegătorii de dreapta”, a punctat el.

Peter Marki-Zay a mai notat că în cadrul „actualului sistem” şi actualelor reguli electorale guvernul Fidesz ar fi imposibil de schimbat, pentru aceasta fiind necesară o schimbare a condiţiilor, aşa cum a şi reuşit să facă Masa rotundă a opoziţiei în 1988-1989 – aluzie la sfârşitul regimului comunist din Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here