Misiunea Centrului NATO din Bulgaria: Oprirea unei coliziuni cu Rusia

SNMG2 TU02 VISITS VARNA

Împiedicarea unei coliziuni a navelor de război ale NATO cu cele rusești va fi una dintre principalele sarcini ale Centrului de coordonare al Alianței de la Varna. Centrul va avea tehnică modernă pentru urmărirea rutelor în Marea Neagră și coordonarea navelor celor trei țări NATO de la Marea Neagră – Bulgaria, Turcia și România -, precum și colaborarea cu grupul naval permanent al NATO, au declarat pentru „24 de ore” experți ai Ministerului Apărării, transmite RADOR.

Crearea Centrului a fost între priorităţile Bulgariei și Statele Unite, după discuțiile de luni ale prim-ministrului Boiko Borisov cu președintele Donald Trump. „Trebuie să faceți o diferență mare între o bază, o flotă și un centru de coordonare”, a explicat premierul după discuțiile din Biroul Oval.

„Şi în prezent, una dintre principalele baze ale forţelor marinei militare este la Varna.

„În acest caz, vorbim despre un centru logistic de coordonare pentru toate exercițiile conduse de NATO în Marea Neagră. Acesta va arăta ca un centru logistic care ar trebui să aibă tehnică de comunicare și echipamente, legate de planificarea și desfășurarea exercițiilor din Marea Neagră. Este vorba doar de logistică”, a explicat înţelegerea pentru Nova TV, ministrul bulgar al finanțelor, Vladislav Goranov. El l-a însoțit pe premierul Boiko Borisov într-o vizită în Statele Unite și a participat la o parte a discuțiilor la Casa Albă.

Înfiinţarea unei baze militare americane este imposibilă din cauza Convenţiei de la Montreux din anii ’20 ai secolului XX, care a reglementat prezența unei flote militare străine în afara țărilor din regiunea Mării Negre. Potrivit acelor reglementări, asemenea nave nu pot staţiona mai mult de 3 săptămâni, a spus ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karakachanov, pentru BNT. În opinia sa, e o problemă de prestigiu în ce stat va fi făcut acest centru de coordonare.

Pentru crearea Centrului se lucrează în mod real încă din 2014, când a fost luată o decizie în Țara Galilor de a înființa un lanț de centre de comandă pe flancul estic al NATO din cauza agresiunii rusești din Crimeea. Încă de atunci, pentru Centru a fost desemnată o unitate de lângă Varna. În realitate, Centrul NATO va moderniza centrul naval bulgar pentru suveranitatea maritimă.

Decizia oficială de înființare a centrului nu a fost încă luată la nivel NATO și deocamdată comanda forţelor navale ale Alianței se află în Northwood, Marea Britanie.

Până în prezent, există o decizie de principiu de a crea un centru la Marea Neagră. Acest lucru s-a întâmplat în 2017, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor apărării din statele membre, a arătat o verificare a publicaţiei „24chasa”.

Probabil că apropierea dintre Rusia și Turcia, întreprinsă de președintele turc Erdogan în ultimii doi ani, a accelerat activităţile pentru crearea Centrului, a mai admis Goranov. „Ceea ce am auzit ca poziţie a statului american este că ei nu sunt încântați de faptul că Turcia cumpără sisteme de rachete moderne și extrem de periculoase din Rusia – aceasta este cea mai puţin dură poziție pe care am auzit-o vreodată din partea Americii”, a spus el. Şi a adăugat că Bulgaria ar trebui să fie întotdeauna în alertă atunci când Rusia și Turcia încep să acționeze împreună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here