„Moarte dictatorului”, „Șahul fie binecuvântat” – noi proteste împotriva regimului în Iran

Mii de iranieni au ieșit din nou pe străzi ca să-și strige nemulțumirea față brutalul regim islamist. Această nouă rundă de proteste au izbucnit după ce Teheranul a recunoscut că rachetele sale au doborât avionului ucrainean. Durerea este și mai mare deoarece aeronava era plină cu membrii al exilului iranian din Canada, care se mutaseră din țară tocmai ca să scape de ayatollahi.

Având în vedere că în timpul precedentului val de proteste, provocate de triplarea prețului benzinei, forțele de ordine coordonate de Qasem Soleimani au ucis 1500 de demonstranți, o reprimare brutală era de așteptat. Și a avut loc. La Teheran, poliția a tras cu gloanțe de cauciuc și chiar cu muniție de război ca să disperseze mulțimea, au relatat martorii.

Miliția Basij, o forță paramilitară din cadrul Gărzilor Revoluțiare, care funcționează pe post de bătăuși de serviciu la proteste, a fost mobilizată în număr mare. Membrii Basij au mers cu viteză cu motocicletele printre demonstranți ca să-i sperie.

Proteste similare au avut loc și în alte orașe din Iran. Singurele victime ale demonstranților au fost posterele cu fața lui Qasem Soleimani, care au fost date jos și călcate în picioare.

Două scandări s-au repetat oriunde iranienii s-au adunat să demonstreze împotriva regimului: „Moarte dictatorului”, adică lui ayatollahului Khamenei, și „Șahule Reza, fii binecuvântat”, referindu-se la Șahul Reza Pahlavi, fondatorul dinastiei Pahlavi și al statului iranian modern. Nepotul său, Prințul-Moștenitor Reza Pahlavi, aflat în exil în SUA de 40 de ani, este alături de protestatari. Prințul este principalul și cel mai vizibil lider al opoziției iraniene.

„Dragii mei compatrioți! Ați arătat încă o dată că nu mai vreți să fiți ținuți ostatici de un regim represiv și de ocupație. Curajul vostru rupe lanțurile opresiunii și dărâmă zidul de minciuni. Lumea întreagă vă aduce strigătele mândre” a scris Prințul-Moștenitor Reza Pahvali pe Twitter. Textul este însoțit și de un clip de la proteste, în care mulțimea strigă „Moarte dictatorului”

În paralel, pentru presa regimului de la Teheran, protestele nu există. Primele pagini sunt pline de propagandă și demonizări ale americanilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here