Moscova anunţă evacuarea a aproape 50 de civili din Mariupol

Ministerul rus al Apărării a declarat – duminică – că aproape 50 de civili au fost evacuaţi sâmbătă de pe teritoriul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, oraş-port din sud-estul Ucrainei, asediat de forţele ruse, relatează France Presse, preluată de Agerpres.ro.

„La 30 aprilie, după instituirea unei încetări a focului şi deschiderea unui coridor umanitar, două grupuri de civili au părăsit clădiri de locuit adiacente teritoriului combinatului metalurgic Azovstal”, a spus ministerul pe Telegram.

„După-amiază, au plecat 25 de locuitori. La începutul serii, un al doilea grup constituit din 21 de persoane a plecat, fiind transportat la Bezîmennoie”, un oraş situat la est de Mariupol, la jumătatea distanţei dintre acest oraş-port şi graniţa cu Rusia.

„Toţi civili au primit cazare, hrană şi asistenţa medicală necesare”, au asigurat autorităţile ruse, care nu au precizat unde a fost dus primul grup.

Într-o înregistrare video difuzată de Ministerul rus al Apărării, se poate vedea un convoi de maşini şi autobuze circulând pe întuneric, având inscripţionată litera ‘Z’, devenită simbolul forţelor armate ruse în acest conflict.

„Tăcere radio privind evacuarea în aşteptarea informaţiilor oficiale. Cerem tuturor să se abţină de la a oferi astăzi informaţii de la Mariupol. Vă mulţumim pentru înţelegere”, a transmis Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram.

Militari ucraineni care încă controlează combinatul Azovstal au indicat sâmbătă că 20 de civili, inclusiv copii, au fost evacuaţi, în speranţa că vor fi lăsaţi să plece spre Zaporojie, un teritoriu controlat de forţele ucrainene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here