Moscova califică reuniunea de la Ramstein drept o ”provocare” şi o ”escaladare periculoasă”. Putin a convocat Consiliul de Securitate

Mesajul video al lui Putin la primul congres al Mișcării Copiilor și Tineretului din Rusia

Rusia a calificat vineri drept o „provocare” şi o ”escaladare periculoasă” reuniunea aliaţilor occidentali ai Kievului în Germania axată pe noile ajutoare militare pentru Ucraina, în timp ce trupele ruse declară că avansează în est şi sud-estul teritoriului ucrainean, relatează EFE citată de Agerpres.

„Considerăm aceasta drept o instigare provocatoare deschisă din partea Occidentului, care ridică miza conflictului, ceea ce va duce inevitabil la creşterea numărului de victime şi la o escaladare periculoasă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Noile livrări de arme „nu vor schimba nimic în ceea ce priveşte înaintarea Rusiei în realizarea obiectivelor sale”, a avertizat la rândul său purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În plus, Peskov consideră că „nu trebuie să se exagereze importanţa noului ajutor militar în ceea ce priveşte capacitatea sa de a face diferenţa” pe câmpul de luptă pentru că, dimpotrivă, a opinat el, „va crea şi mai multe probleme Ucrainei” din cauza „întreţinerii şi a reparaţiilor” de care vor avea nevoie aceste arme.

Grupul de contact pentru apărarea Ucraina, care reuneşte peste 50 de aliaţi ai Kievului, s-a concentrat vineri pe cererea de sprijin militar suplimentar pentru Kiev, inclusiv furnizarea de tancuri germane Leopard 2.

Deşi a primit promisiuni privind noi livrări de armament, Kievul nu a obţinut un răspuns definitiv cu privire la furnizarea de tancuri Leopard de către Germania.

Putin a convocat Consiliul de Securitate, în timp ce Occidentul dezbate ajutorul destinat Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a convocat vineri Consiliul de Securitate al Rusiei pentru a discuta despre situaţia campaniei militare în Ucraina, în timp ce NATO şi ţările din Grupul de contact pentru Ucraina discută despre asistenţa militară pentru Kiev la baza americană Ramstein din Germania, relatează EFE.

„În cadrul reuniunii a avut loc un schimb de opinii cu privire la operaţiunea militară specială. Ministrul apărării Serghei Şoigu i-a informat pe participanţi cu privire la vizita sa la statul major al operaţiunii la începutul săptămânii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără a da detalii.

Peskov a precizat că Vladimir Putin i-a informat pe membrii Consiliului de Securitate despre recentele sale convorbiri telefonice cu lideri străini.

De asemenea, „au fost discutate probleme actuale de pe agenda socială şi economică”, a mai spus el.

În acelaşi timp, după cum relatează Ukrainska Pravda, sisteme de rachete antiaeriene Panţîr-S1 au fost instalate nu doar pe clădiri oficiale din Moscova, ci şi în apropierea reşedinţei preşedintelui Vladimir Putin din Novo-Ogariovo, o suburbie a capitalei ruse.

Un astfel de sistem a fost observat la 10 km de reşedinţa oficială a liderului rus din afara Moscovei, conform publicaţiei menţionate.

Joi seara, potrivit site-ului independent de ştiri rusesc Meduza, au început să apără pe reţelele de social media înregistrări video cu sisteme de apărare antiaeriană pe acoperişurile unor clădiri şi spaţii din Moscova.

Împreună cu instalaţia din apropierea reşedinţei preşedintelui rus, sunt cunoscute cel puţin cinci locuri în care au fost amplasate astfel de sisteme.

Canalele ruse Telegram, precum şi experţi occidentali de la OSINT (Open Source Intelligence – Intelligence din surse deschise) au publicat imagini cu clădirea Ministerului rus al Apărării, în timp ce pe acoperiş era instalat un sistem Panţîr-S1.

În plus, pe reţelele de socializare au apărut imagini cu sisteme de rachete antiaeriene S-400 instalate în zona parcului naţional Losinîi Ostrov şi pe terenul Academiei Agricole Timiriazev din Moscova.

La sute kilometri distanţă, Grupul de contact pentru Ucraina, format din aliaţii occidentali ai Kievului, s-a reunit vineri la baza americană din Ramstein (Germania) pentru o reuniune ministerială axată pe solicitarea unui sprijin militar mai mare pentru această ţară împotriva Rusiei, inclusiv furnizarea de tancuri germane Leopard.

La această reuniune participă secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, şi ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, precum şi omologi ai lor din Germania, Marea Britanie, Polonia etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here