Moscova vrea „să recupereze oportunitățile ratate” cu Republica Moldova

Foto: Wikipedia

Premierul Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat miercuri că Moscova contează pe recuperarea oportunităţilor ratate în relaţiile cu Republica Moldova, potrivit Agerpres. Declaraţia a fost făcută în timpul întrevederii cu premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, care a plecat cu o delegație guvernamentală, miercuri, la Moscova.

„Pe parcursul ultimilor ani, s-au ratat multe (oportunităţi). Vă spun sincer, nu sunt convins că acest lucru a fost în favoarea ţării voastre, că v-a adus anumite oportunităţi suplimentare. Dimpotrivă, mai degrabă aceşti ani au fost irosiţi. Sper că acum putem recupera oportunităţile ratate’, a declarat Medvedev.

În ceea ce privește destrămarea coaliției dintre socialişti şi blocul proeuropean ACUM, vicepremierul rus Dmitri Kozak a spus că „a fost o situaţie în care trebuia luată urgent o decizie pentru depăşirea profundei crize politice în Republica Moldova”.

„Noi am propus o variantă de reglementare, atunci când se forma o coaliţie pentru decriminalizarea republicii, pentru crearea de condiţii pentru noi alegeri. Înţelegeam că o astfel de coaliţie nu avea cum să dureze. Sunt chiar uimit că ea a rezistat aproape o jumătate de an”, a spus Kozak, scrie stiripesurse.ro.

Vicepremierul rus a mai spus că Moscova nu influenţează situaţia politică din Republica Moldova. „Nu tragem sforile nicăieri şi sper că nici partenerii noştri europeni şi americani”, a spus el. El a anunţat și o reducere a preţului la gaz pentru Republica Moldova, de până la 173 de dolari pentru mia de metri cubi.

Referitor la informaţiile apărute în presa de peste Prut conform cărora Chişinăul ar intenţiona să-i ceară Rusiei un împrumut de 300 de milioane de dolari pentru proiecte de infrastructură, în special pentru drumuri, Kozak a confirmat. El a adăugat, însă, că Moscova doreşte să primească propuneri detaliate şi garanţii pentru restituirea unui astfel de credit.

Noul premier al Republicii Moldova, Ion Chicu, a plecat, miercuri, într-o vizită la Moscova, cu o delegație guvernamentală, la invitaţia omologului său rus, Dmitri Medvedev.

Guvernul Chicu a fost instalat joia trecută la Chişinău, la două zile după ce guvernul Maiei Sandu a căzut prin moţiune de cenzură. Noul şef al executivului moldovean a declarat, la fel ca preşedintele Igor Dodon, că acest guvern este ‘unul tehnocrat şi apolitic’, însă şase din cei 11 membri ai noului guvern au fost consilieri ai lui Dodon.


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here