Netanyahu, nominalizat să formeze un nou guvern în Israel

Sursa: Facebook

Președinte Israelului, Reuven Rivlin, a decis să-i ofere șansa premierului în exercițiu, Benjamin Netanyahu, să formeze un nou guvern.

Decizia a fost anunțată fix la o săptămână de la alegeri. Partidul lui Benjamin Netanyahu, Likud, a ieșit pe locul doi, cu 31 de mandate, în spatele coaliției de centru-stânga Albastru și Alb, condusă de fostul general Benny Gantz.

Reuven Rivlin a început consultările duminică seară. Benjamin Netanyahu a venit sprijinit de 55 de parlamentari, care l-au recomandat pentru funcția de premier. Benny Gantz a format în jurul său o coaliție de doar 54 de parlamentari. Majoritatea necesară este de 61.

טקס הגשת כתב המינוי והטלת תפקיד הרכבת הממשלה. שידור חי מבית הנשיא

Publicată de ‎Reuven Ruvi Rivlin – ראובן רובי ריבלין‎ pe Miercuri, 25 septembrie 2019

Președinte Israelului a încercat toată săptămâna să formeze o coaliție între Likud și Albastru și Alb, care ar fi fost una stabilă.

Dar negocierile dintre Netanyahu și Gantz au eșuat, iar șeful statului l-a pus pe actualul premier să încerce să formeze o coaliție.

Misiunea este grea, dacă nu imposibilă. În condiții similare, Benjamin Netanyahu n-a putut să formeze o coaliție nici după alegerile din aprilie, așa că au avut loc noi alegeri, săptămâna trecută.

Partidul care ar putea face diferența este Yisrael Beiteinu (Casa noastră, Israel), condus de fostul ministru al Apărării, Avigdor Lieberman. Acesta a fost aliat cu Netanyahu, dar acum au devenit rivali. Politicianul născut la Chișinău a spus că nu va face parte dintr-un guvern cu Netanyahu și cu partidele ultra-ortodoxe aliate cu acesta. În egală măsură, Avigdor Lieberman nu-l susține nici pe Benny Gantz, care a primit sprijinul partidelor arabe.

Președintele Rivlin a spus că va face tot ce îi stă în putere să evite a treia rundă de alegeri anul acesta, dar analiștii israelieni au spus că, cel mai probabil, situația acolo va merge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here