Justiția a decis: „Tudorel, sluga model” nu e motiv de amendă. Politicienii trebuie să îndure

sursa: ziare.com

Judecătoriei Sectorului 1 a anulat o amendă de 1.000 lei primită de Marian Rădună, membru al grupului civic #REZISTENTA. Bărbatul proiectase în timpul unui protest care avea loc în Piața Victoriei, pe sediul Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), mesajul „Tudorel, sluga model”.

Jandarmii au arătat în procesul-verbal de contravenție că mesajul (greșit) „Tudorel, slugărel model” face referire la ministrul Justiției și aduce jigniri acestuia de natură să lezeze demnitatea și onorarea. Procesul verbal a fost întocmit la sediul unității, în absenta lui Marian Raduna și a unui martor asistent, după ce jandarmii au vizionat înregistrările video.

Marian Rădună a contestat amenda în instanță iar judecătorul i-a dat dreptate. Magistrații au facut trimitere la articolul 10, care stabilește limitele libertății de exprimare, din Convenția pentru apărarea drepturilor omului:

„Spre deosebire de cei din urmă, politicienii trebuie să accepte în mod inevitabil și conștient verificarea strictă a fiecărui cuvânt și fapt, atât din partea jurnaliștilor, cât și a marelui public și, în consecință, trebuie să dovedească un grad mai mare de toleranță.

Indubitabil, articolul 10, paragraful 2, conferă reputației altora, cu alte cuvinte, tuturor persoanelor, dreptul de a fi protejată, iar această protecție include și politicienii, chiar și atunci când aceștia nu acționează în nume propriu, dar, în astfel de cazuri, cerințele acestei protecții trebuie cântărite cu interesele dezbaterii libere a chestiunilor politice” explică instanța, citată de ziare.com.

Judecătoria a invocat și o decizie a CEDO, în cazul Lingens vs. Austria, care spune că „libertatea de exprimare acoperă nu numai informațiile și ideile primite favorabil sau cu indiferență ori considerate inofensive, ci și pe acelea care ofensează, șochează sau deranjează.”, a notat aceeași sursă.

„Anul trecut îmi luam amenda asta că l-am făcut pe Gargamel – Slugă Model. Am câștigat definitiv acest proces. Rămâne cum am stabilit din 23 August 2017/ Tudorel – Sluga Model” a scris Marian Rădună azi pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here