Netflix a anunțat joi că va reduce calitatea filmelor difuzate în streaming pe platforma sa, pentru a economisi spațiu în rețeaua de internet. Gigantul american va reduce calitatea în Europa timp de 30 de zile, ceea ce este de așteptat să reducă traficul cu 25%, informează USA Today.

Oficialii europeni se tem că reţeaua ar putea ceda sub presiunea traficului la care este supusă. Cu milioane de oameni izolaţi şi plictisiţi, traficul pe platformele de streaming a crescut considerabil. Astfel, UE cere renunţarea temporară la emisia HD pentru reducerea consumului.

Pentru a preveni congestionarea si pentru a asigura accesul la internet, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a făcut apel la responsabilitatea serviciilor de streaming, a operatorilor şi a utilizatorilor. Se recomandă ca platformele de streaming să ofere mai degrabă o calitate standard a transmisiei şi să coopereze cu operatorii de telecomunicaţii. Aceştia din urmă ar trebui să ia măsuri preventive şi de atenuare, încurajând utilizatorii să aplice setări care reduc consumul de date, inclusiv utilizarea reţelei Wi-Fi sau reducerea rezoluţiei pentru conţinut„, se arată în comunicatul Comisiei Europene. 

Europa şi întreaga lume se confruntă cu o situaţie fără precedent. Guvernele au luat măsuri de reducere a interacţiunilor sociale pentru a limita răspândirea COVID-19 şi pentru a încuraja munca la distanţă și învăţământul online. Platformele de streaming, operatorii de telecomunicaţii şi utilizatorii, avem cu toţii responsabilitatea comună de a lua măsuri pentru a asigura buna funcţionare a internetului în timp ce încercăm să împiedicăm răspândirea virusului”, a spus Breton.

Streamingul de filme standard sau al emisiunilor TV necesită aproximativ o treime din lățimea de bandă a videoclipurilor HD; aproximativ 1 GB pentru video SD într-o oră, comparativ cu 3 GB pentru HD, potrivit Netflix. 

Comisarul Breton are dreptate să sublinieze importanța asigurării funcționării fără probleme a internetului în acest moment critic”, a declarat Netflix pentru USA Today.

Verizon, o altă companie americană de telecomunicații care oferă produse și servicii wireless, a declarat, marți, că a înregistrat o creștere a traficului de 75%, în rețelele sale, în ultima săptămână, datorită jocurilor online, cu peste 12% pentru transmisiile video, dar și a traficului global, cu aproximativ 20%. Săptămâna trecută, câțiva furnizori majori de bandă largă au slăbit restricțiile și au sporit viteza internetului pentru clienți. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here