Newsweek | Zvonuri și vârf de căutări online după „arestarea lui Xi Jinping”

Președintele chinez Xi Jinping a devenit unul dintre subiectele de top pe Twitter, pe fondul unor zvonuri nefondate că ar fi fost plasat în arest la domiciliu și că țara sa se află în mijlocul unei lovituri de stat militare, scrie Newsweek.com.

”Xi” și expresia ”#ChinaCoup” au devenit virale pe rețelele de socializare, după ce zeci de mii de utilizatori au răspândit zvonuri neconfirmate că președintele a fost reținut și înlăturat de la putee de Armata Populară de Eliberare a Chinei.

Această speculație, care nu a fost deocamdată comentată de nicio sursă sigură, a venit după ce, sâmbătă, aproape că nu mai există zboruri comerciale care să treacă peste capitala țării, Beijing. Informații neverificate susțin că toate trenurile și autobuzele sunt, de asemenea, anulate în Beijing.

Site-ul web al Aeroportului Beijing arată că mai multe zboruri din capitala Chinei au fost anulate; dar multe altele sunt încă programate sau deja aterizate. Au existat, de asemenea, informații că luptele au fost anulate pe fondul unui exercițiu militar planificat.

Un videoclip postat pe Twitter arată, de asemenea, o coloană de vehicule militare lungă de până la 80 de kilometri care se îndreaptă spre Beijing, pe fondul unor informații despre o lovitură de stat militară, pusă la cale în 22 septembrie.

Cu toate acestea, videoclipul durează mai puțin de un minut, așa că nu arată dacă șirul de vehicule militare se întinde pe 80 km. Nu este confirmat când și unde a fost filmat sau dacă vehiculele militare se îndreaptă spre Beijing, ca parte a unei lovituri de stat militare.

Zvonul a fost alimentat și de politicianul indian Subramanian Swamy, care a postat sâmbătă, pe Twitter, celor 10 milioane de adepți ai săi: „Un nou zvon de verificat: Xi Jingping [sic] este în arest la domiciliu la Beijing? Când Xi a fost recent la Samarkand, liderii Partidul Comunist Chinez trebuia să-l fi retras pe Xi din conducerea armatei partidului. Apoi a urmat arestul la domiciliu. Așa spune zvonul.”

Într-o serie de tweet-uri, Drew Thompson, un fost oficial al Departamentului de Apărare pentru China, Taiwan și Mongolia, descrie zvonurile drept „o minciună completă”.

„Zvonul că Xi Jinping a fost arestat pare fals, deoarece este un moment politic atât de sensibil în China, iar recentele procese (și condamnări) ale unor înalți oficiali de lungă durată creează o atmosferă tensionată”, a scris Thompson.

„Discuția deschisă despre opoziția față de Xi face zvonurile plauzibile. În ciuda lipsei de dovezi că Xi se confruntă cu opoziție internă, speculațiile persistă. Acest lucru sporește plauzibilitatea zvonului sau speranța pentru unii că Xi este arestat”.

Frida Ghitis, cronicar de afaceri mondiale și fost corespondent CNN , a respins și „zvonurile sălbatice” care vin din China.

„Rețelele de socializare zbârnâiau de informații că ar fi avut loc o lovitură de stat în China, că Xi Jinping este în arest la domiciliu. Dar nu există nicio dovadă că acest lucru este adevărat”.

Președintele Xi a fost recent la summitul liderilor Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) de la Samarkand, Uzbekistan, unde a purtat discuții cu președintele rus Vladimir Putin.

Newsweek a contactat Ministerul chinez de Externe pentru comentarii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here