Nicolae Ciucă va participa la funeraliile de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe

Inquam Photos / Octav Ganea

În perioada 26-28 septembrie, premierul Nicolae Ciucă se va afla în Japonia pentru a participa la funeraliile de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe. Cu ocazia prezenței la Tokyo, prim-ministrul se va întâlni cu omologul său japonez Fumio Kishida, precum şi cu alţi oficiali, transmite News.ro.

”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo (Japonia), pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe. Fostul înalt oficial nipon Shinzo Abe a contribuit decisiv la începerea demersurilor necesare ridicării relaţiilor bilaterale dintre România şi Japonia la nivelul unui Parteneriat Strategic, în contextul vizitei istorice pe care a efectuat-o la Bucureşti în 2018, fiind primul premier nipon care a vizitat România”, transmite Executivul.
”Japonia este unul dintre principalii parteneri din Asia ai României, atât în plan politic, cât şi în plan economic, şi există toate premisele pentru a transforma această îndelungă relaţie bilaterală, de peste un secol, într-o relaţie privilegiată la nivel de parteneriat strategic. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil, fiind un act politic oportun mai ales în contextul internaţional actual, dar şi un mod de a concretiza viziunea remarcabilă a fostului premier Shinzo Abe în materie de politică internaţională”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.
În marja vizitei pe care o face  la Tokyo, premierul Nicolae-Ionel Ciucă va fi primit de omologul său nipon, Fumio Kishida, şi va avea întrevederi cu delegaţia Ligii parlamentare de prietenie Japonia-România, condusă de preşedintele Ichiro Aisawa, şi cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Dieta Japoniei, Hosoda Hiroyuki

De asemenea, şeful Executivului român va avea o serie de întrevederi bilaterale cu oficiali din alte state aflaţi la Tokyo cu prilejul funeraliilor fostului premier Shinzo Abe, între care, prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, şi prim-ministrul Republicii Coreea de Sud, Han Duck-soo.
Shinzo Abe a murit după ce a fost împuşcat în timpul unui discurs electoral, în luna iulie.
Abe a venit în România în ianuarie 2018, în plină criză politică provocată de demisia lui Mihai Tudose din funcţia de premier. Aceasta a fost prima vizită la Bucureşti a unui prim-ministru nipon.
El a fost primit de către preşedintele Klaus Iohannis, însă, după cum explica ministrul de Externe de la acea vreme Teodor Meleşcanu, demisia premierului Tudose a făcut imposibilă din punct de vedere protocolar o întâlnire cu  la nivelul Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here