Nuclearelectrica şi Beltrame au semnat un memorandum pentru dezvoltarea de reactoare nucleare mici

Nuclearelectrica şi Beltrame au semnat un memorandum pentru colaborarea privind dezvoltarea de reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni în România, potrivit unui comunicat remis, marţi, Agerpres.

SN Nuclearelectrica SA, singurul producător nuclear din România şi un contributor strategic la securitatea energetică şi la decarbonizarea României, anunţă semnarea Memorandumului de Înţelegere (MoU) între RoPower Nuclear SA, compania de proiect recent înfiinţată pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR), şi Donalam SRL, parte a AFV Beltrame Group, lider european în producţia de oţel, la pavilionul IAEA Atoms for Climate din cadrul COP 27.

Obiectivul Memorandumului de Înţelegere este de a explora oportunităţile de cooperare şi de investiţii în sprijinul dezvoltării primului proiect SMR din România, care ar putea avea un mare impact şi în realizarea producţiei de oţel verde în România. Cu acelaşi prilej, cele două companii s-au alăturat United Nations 24/7 Carbon Free Energy Compact, angajându-se să respecte principiile 24/7 ale ONU în sprijinul obiectivului ONU de a accelera sistemul de electricitate, de a atenua schimbările climatice şi de a asigura accesul la energie curată, la preţuri accesibile.

Prin aderarea la UN 24/7 Carbon-free Energy Compact, Nuclearelectrica şi AFV Beltrame devin membri ai unei comunităţi globale de organizaţii care colaborează pentru a dezvolta soluţii care să permită accesul la energie fără carbon 24/7.

Potrivit comunicatului, anunţul vine într-un moment crucial, în contextul în care înalţi responsabili politici guvernamentali din întreaga lume se întâlnesc la COP27 pentru a discuta despre urgenţa accelerării tranziţiei către o energie curată.

Raportul recent publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite privind diferenţa de emisii în 20221 arată că politicile actuale nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris. Energia nucleară este necesară pentru a asigura o scădere eficientă şi durabilă a emisiilor. În acest context, exemplul României privind planurile de realizare a primei oţelării verzi cu sprijinul energiei curate produse de SMR şi panouri fotovoltaice poate încuraja şi mai mulţi paşi şi colaborări similare în cadrul industriei.

„Nuclearelectrica se angajează să implementeze primul proiect de reactor modular de mici dimensiuni din Europa, alături de proiectul retehnologizării Unităţii 1 şi proiectul Unităţilor 3&4 de la Cernavodă, la cele mai înalte standarde de securitate nucleară şi sustenabilitate a mediului. Extinderea capacităţii nucleare urmăreşte să sprijine securitatea energetică a României şi a regiunii, independenţa energetică şi atingerea obiectivelor de decarbonare. În acest context, suntem bucuroşi să anunţăm un nou pas în demersul nostru, un potenţial nou partener în RoPower, Donalam SRL, parte a grupului AFV Beltrame, unul dintre cei mai importanţi producători de oţel din Europa. AFV Beltrame Group împărtăşeşte acelaşi angajament pentru sustenabilitate ca şi noi şi înţelege rolul energiei nucleare produse de SMR în atingerea obiectivelor internaţionale privind schimbările climatice, asigurând în acelaşi timp securitatea energetică cu o sursă de energie curată, stabilă, accesibilă şi rezilientă”, a afirmat Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica SA şi preşedinte al Consiliului de Administraţie RoPower Nuclear SA.

„Suntem pe deplin dedicaţi îndeplinirii viziunii noastre pentru o afacere sustenabilă şi transformării în realitate a planurilor noastre ambiţioase de investiţii pentru operaţiunile noastre din România – centralele de la Călăraşi şi Târgovişte, sustenabilitatea fiind o prioritate la nivel de Grup. Securitatea energetică a devenit în ultima vreme un subiect de mare relevanţă. Planul nostru de a construi, în viitorul apropiat, parcul fotovoltaic de la Târgovişte, precum şi parteneriatul cu RoPower, sunt două dintre soluţiile pentru a ne asigura accesul la energie sustenabilă şi la preţuri accesibile pe termen lung”, a spus, la rândul său, Carlo Beltrame, CEO Romania&France şi Business Development Manager, AFV Beltrame Group.

În România, SMR-urile vor fi implementate în complementaritate atât cu reactoarele de mare capacitate, cât şi cu sursele regenerabile, proiectul SMR din România prevăzând, de asemenea, adăugarea unei capacităţi de producţie solară în cadrul aceluiaşi complex energetic. Soluţia comună nucleară şi regenerabilă ar reprezenta nu numai o capacitate de producţie optimă, cu posibilitatea de a varia producţia, ci şi o viziune a surselor de generare pentru reţeaua electrică a viitorului.

RoPower se angajează ferm să dezvolte o centrală electrică de ultimă generaţie, cu un angajament puternic privind siguranţa nucleară şi durabilitatea mediului, care va fi realizată atât prin înlocuirea unei foste instalaţii pe bază de cărbune cu o producţie de energie curată, cât şi prin parteneriate cu companii care au trecut sau intenţionează să treacă la producţii durabile pentru a-şi reduce semnificativ amprenta de carbon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here