Număr record de cazuri de COVID la Iași

Foto: INQUAM/Virgil Simionescu

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași se confruntă cu un număr record de pacienți cu COVID-19, miercuri fiind de patru ori mai mulți bolnavi decât media lunii iulie. Mulți veniseră să ceară ajutor medical pentru alte probleme de sănătate.

Din cei 220 de pacienți care au ajuns miercuri la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, 13 au fost diagnosticați cu COVID-19.

Și joi au fost mai multe cazuri decât de obicei. O parte dintre pacienți au venit de la bun început cu simptome specifice – febră, tuse -, însă cei mai mulți au ajuns la urgență pentru a-și trata alte afecțiuni, probleme cardio-vasculare, și nici nu bănuiau să sunt infectați cu noul coronavirus.

Este vorba despre o creștere semnificativă, media lunii iulie până acum a fost de trei pacienți cu coronavirus pe zi care s-au prezentat la Spitalul Sf. Spiridon. Începând de ieri, numărul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 a crescut de patru ori. În perioada stării de urgență era vorba despre doar un caz la două zile.

La Spitalul de Boli Infecțioase, unde sunt tratate aceste cazuri, deja nu mai sunt locuri pentru suspecții de COVID-19. Mai sunt doar 20 de paturi libere pentru pacienții deja confirmați, iar medicii nu știu la ce să se aștepte în perioada următoare.

Dacă astăzi dimineață aveam 20 de paturi libere în zona de confirmați, acum avem 6 și categoric până mâine dimineață și acestea se vor ocupa. Am apelat la spitalul suport CFR, la colegii care ne-au ajutat și până acum. Acolo se va deschide o secție de 20 de paturi. Încercăm până în cursul zilei de mâine să putem realiza acest lucru, pentru că altfel vom fi puși în imposibilitatea să internăm confirmații, iar la suspecți nu mai avem niciun loc liber. La laborator se lucrează într-un ritm infernal.

Cei care se prezintă la spital au forme medii ale bolii, nu mai sunt asimptomatice și ușoare. Cei mai mulți pacienți sunt febrili, fără gust și fără miros. Nu mai putem vorbi despre pacienți care poate ar vrea să stea acasă. Nu am mai auzit azi pe vreunul din ei să vrea să stea acasă. Unii se știau pozitivi încă de când puteau să stea acasă, dar astăzi au venit să se interneze.

Medicii până acum au făcut față. Nu știu cum va fi de acum încolo. Este un val, până acum de la o gardă la alta aveam și 50 și 70 de locuri libere. Ieri au fost 41 de internări. Atâtea nu aveam nici în luna aprilie. Deci nu știu cum vom face de aici încolo, pentru că este perioadă de concedii, personalul medical este obosit, trebuie să meargă să se odihnească, iar cei care rămân trebuie să suplinească și munca celor care pleacă în concedii. Nu va fi deloc ușor. În ceea ce privește volumul de muncă, acesta este foarte mare și va trebui să ne străduim să putem să organizăm încât să și acoperim.

Nu am primit solicitări să detașăm medici, dar nici nu știu cum am putea răspunde la astfel de solicitări, pentru că avem și noi medici în concediu și pe de altă parte trebuie să acoperim la maxim, toate paturile fiind ocupate”, a declarat Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași, la Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here