Adjunctul ambasadorului SUA la București, Abigail Rupp, trebuia să susțină luni seara un discurs, fiind invitată de Muftiul Cultului Musulman în România la săptămâna nașterii profetului Mohamed. A fost însă coborâtă de pe scenă, de consulul Turciei, pe motiv că discursul nu era prevăzut în program.

Muftiatul Cultului Musulman din România a organizat, luni, un eveniment religios la Constanța, unde a fost invitată și Abigail Rupp, adjunctul Ambasadorului SUA la București. Conform organizatorilor, aceasta urma să susțină un discurs despre libertatea religioasă. Când a ajuns pe scenă, diplomatul american a fost oprit de Consulul General al Turciei la Constanța care i-a spus că prezența sa nu este prevăzută în program și că trebuie să coboare de pe scenă. Momentul extrem de jenant a fost stins repede de Abigail Rupp care a mulțumit sălii pentru ospitalitate și a părăsit scena.

Explicațiile Consulatului Turciei la Constanța

Consulatul Turciei la Constanța a transmis pentru Info Sud-Est că, din punctul lor de vedere, participarea și susținerea unui discurs de către Abigail Rupp nu erau prevăzute în program și că au rugat-o pe aceasta ”să fie înțelegătoare” și să coboare de pe scenă:

”Potrivit Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța și Biroului Atașatului pe Servicii de Religie, participarea la acțiunea prilejuită de Săptămâna Nașterii Profetului și susținerea unui discurs  de către un reprezentant al Ambasadei SUA la București nu erau prevăzute. Din acest motiv, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța dl. Turan i-a explicat politicos situația reprezentantei Ambasadei SUA  la București, a rugat-o să fie înțelegătoare și să nu își susțină discursul. Reprezentanta Ambasadei SUA la București a înțeles situația, nu și-a susținut discursul și a coborât de pe scenă, iar domnul Consul General i-a mulțumit pentru înțelegere”, au transmis reprezentanții Consulatului General al Turciei la Constanța.

Poziția șefului Cultului Musulman din România

Iusuf Muurat, șeful Cultului Musulman din România, contrazice vehement Consulatul Turciei la Constanța și susține că lista de invitați și discursuri a fost făcută împreună, de ambele instituții, deci diplomații turci știau că Abigail Rupp urma să țină un discurs. În susținerea afirmației, Muftiul a transmis Info Sud-Est listele pe care organizatorii au stabilit împreună cum se va desfășura evenimentul:

Muftiul Iusuf Muurat: Ne pare rău de atitudinea pe care au avut-o reprezentanții statului turc. Evenimentul a fost organizat în România, iar noi avem relații bune cu SUA

”Noi ne-am cerut scuze, dumneaei era pe lista vorbitorilor, evenimentul era organizat de Muftiat, ne pare rău de atitudinea pe care au avut-o reprezentanții statului turc, respectiv consulul și cei doi atașați pe servicii religioase. Ne-am cerut scuze și față de Ambasada SUA, ne cerem scuze și public pentru incident. Nu am vrut să intervin atunci pentru că se crea o stare foarte mare de haos, se genera un conflict și eram și eu foarte tensionat și nu am vrut să mă cert cu ei, dar le-am transmis că nu este frumos ceea ce fac ei. Evenimentul este organizat în România, este organizat de o instituție de cult a statului român, Muftiatul, iar cei de la consulat sunt partenerii noștri, sunt bineveniți, dar orice invitat de-al meu este binevenit, având în vedere bunele relații pe care le avem noi, ca țară (România, n.red.), cu SUA. Văd că dumnealor nu au înțeles semnificația acestui eveniment. Noi suntem autoritatea care organizează evenimentul, ei au fost partenerii noștri, pentru că nu am avut resursele financiare necesare, adică să aducem oamenii din localități și conferențiarii din Turcia. Dar evenimentul este organizat de Muftiat, toate evenimentele religioase din România sunt organizate de Muftiat. Eu nu am nicio obligație să prezint Consulatului lista de invitați. Eu am făcut-o ca un gest de prietenie față de partenerii mei și le-am spus că vor veni și reprezentanții SUA la eveniment, deși nu eram obligat să le spun pe cine invit și pe cine nu”, a declarat Muftiul Iusuf Muurat pentru Info Sud-Est.

Prezența diplomatului american la Constanța a fost anunțată și printr-un comunicat de presă care a fost publicat în mass-media locale. Cu toate acestea, după apariția comunicatului de presă, Consulatul Turciei la Constanța nu a făcut precizări suplimentare privind eventuale greșeli referitoare la desfășurarea programului sau lista de invitați.

Ambasada SUA: Este regretabil că reprezentanții Guvernului turc au obiectat în mod public față de rolul unui reprezentant al SUA și l-au împiedicat să vorbească

Ambasada SUA a transmis pentru Universul.net că gestul de luni al Consulatului Turciei denotă că reprezentanții Guvernului turc au obiectat în mod public față de rolul unui reprezentant al SUA și că l-au împiedicat să vorbească tocmai la un eveniment despre libertate religioasă și diversitate:

Statele Unite ale Americii consideră că libertatea religioasa este un drept universal al omului și stă la baza protecției celorlalte drepturi inalienabile, incluzând libertatea de exprimare si libertatea de întrunire. Susținem libertatea religioasă și de credință în întreaga lume și depunem eforturi pentru a demonstra angajamentul nostru pentru protejarea minoritățiilor religioase oricând este posibil” , au declarat reprezentanții Ambasadei SUA pentru Universul.net.  

Discursul pe care Abigail Rupp trebuia să îl susțină la evenimentul religios din Constanța, trimis Universul.net:

Bună Seara,

Doamnă Ambasador Aramaz,


Domnule Secretar de Stat Opaschi,

Doamnelor și Domnilor,

Aș vrea să îi mulțumesc Eminenței sale, Muftiului Iusuf pentru că
m-a invitat în această seară aici pentru a sărbători nașterea profetului
Muhammad. 

Eminența sa Muftiul este o voce puternică în domeniul dialogului inter-confesional și al libertății religioase.  

Sunt onorată să mă aflu aici printre dumneavoastră, membrii uneia dintre cele mai vechi comunități religioase din România, și aș vrea să folosesc această oportunitate pentru a reafirmă relația solidă și de lungă durată dintre Statele Unite și comunitățile musulmane din România. Statele Unite susțin cu tărie promovarea libertății religioase. Comunitatea musulmană din România este un exemplu remarcabil în Europa de comunitate
cu o istorie bogată și în același timp profund modernă și integrată.

Am văzut ilustrarea perfectă a acestei realități atunci când în Martie am vizitat colegiul Kemal Ataturk din Medgidia, unde elevi români, atât musulmani cât și creștini, studiau, lucrau și se jucau împreună.

Mă bucur de fiecare dată când am șansa de a călători în afara Bucureștiului și îmi place în mod special să experimentez cultura și caracterul unic al regiunii Dobrogea.

Să văd minaretele, să respir aerul mării și să gust mâncărurile minunate – poți să simți istoria acestui loc, infuzia culturii comunităților turce și tătare și tradițiile Islamului. Locuitorii acestei regiuni și această comunitate sunt cu adevărat speciali:
în mod unic români și mândri musulmani.

Sărbătoarea din această seară nu este doar o dovadă a tradiției musulmane vii din Dobrogea, ci și un prilej de amintire despre importanșa valorilor commune ale speranței, încrederii, toleranței și păcii.

Tocmai în acest spirit SUA stă alături de comunitatea musulmanilor turci și tățări că un prieten și partener. Înainte de toate, dorim să aprofundăm relațiile reciproce de încredere, înțelegere și colaborare. Comunitățile dumneavoastră joacă un rol cheie nu doar pe plan intern în România, ci în întreagă lume unde formați punți culturale și diplomatice cu acele comunități înrudite din alte țări, inclusiv Statele Unite. Legăturile dumneavoastră ajută nu
doar la răspândirea culturii și identității românești în alte țări și printre alte popoare, ci îmbogățesc România cu diversitatea valoroasă a culturii și ideilor pe care aceste conexiuni
le aduc înapoi.

Comunitățile dumneavoastră din România sunt întruchiparea viziunii Profetului Muhammad despre o societate variată, armonioasă și rodnică. V-ați făurit o cultură și viață frumoasă, precum și identități cu adevărat unice în calitate de români turci și tățări musulmani. În numele Ambasadorului Klemm, al Ambasadei și al poporului american, vă mulțumesc pentru oportunitatea de a sărbători în această seară cu dumneavoastră această cultură și nașterea Profetului. În spiritul Profetului și al prieteniei, va doresc o seară
frumoasă”.

Foto: Abigail Rupp, ambasada SUA in Romania, participa la evenimentul la care ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, premiază femei din România care au demonstrat curaj deosebit în susţinerea drepturilor omului, a egalităţii femeilor şi progresului democratic, social, medical şi cultural, în cadrul unei ceremonii organizate de Ambasada SUA, in Bucuresti, marti 28 mai 2019. Inquam Photos/George Calin

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here