O nouă delegaţie a Congresului SUA se află în Taiwan

Sursa: Wikimedia

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a primit joi o nouă delegaţie a Congresului american, angajându-se să aprofundeze cooperarea cu Statele Unite în contextul creşterii tensiunilor cu China, transmite dpa, citată de Agerpres.ro.

Delegaţia, care a sosit la Taipei miercuri seară şi va rămâne până vineri, este condusă de Stephanie Murphy, membră democrată a Camerei Reprezentanţilor, şi din ea mai fac parte democratul Kaiali’i Kahele şi republicanii Scott Franklin, Joe Wilson, Andy Barr, Darrell Issa, Claudia Tenney şi Kat Cammack.

În cursul întâlnirii cu Tsai Ing-wen, Stephanie Murphy a afirmat că vizita este ‘un simbol al angajamentului de neclintit al Congresului faţă de Taiwan’.

La rândul său, Tsai a spus că Taiwanul va continua să coopereze cu Statele Unite pentru a construi relaţii comerciale şi economice încă şi mai apropiate. Ea s-a referit de asemenea la ameninţarea din partea Chinei. ‘Taiwanul nu se va pleca la presiune sau coerciţie. Ne vom apăra instituţiile democratice şi modul de viaţă’, a afirmat ea.

Vizitele recente întreprinse la Taipei de preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi de alte câteva delegaţii de membri ai Congresului au provocat furie la Beijing.

În replică la vizita lui Pelosi de la începutul lunii august, China a desfăşurat manevre pe scară largă în jurul Taiwanului, urmate de o nouă serie de exerciţii militare.

Taiwanul are o guvernare independentă din 1949, dar China consideră insula democratică drept parte a teritoriului său şi se opune oricărei forme de contacte oficiale între Taiwan şi alte ţări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here