O rachetă rusească a căzut în Polonia în decembrie, dar un comandant neglijent nu a informat pe nimeni

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat joi că armata a avut cunoştinţă despre o posibilă rachetă care în decembrie s-a îndreptat către spaţiul aerian al Poloniei, dar un comandant neglijent nu a informat pe nimeni despre acest incident, reacţia ministrului venind după ce mass-media poloneze au anunţat că un obiect descoperit într-o pădure din nordul Poloniei în aprilie este o rachetă rusească KH-55, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Polonia este atentă la posibile pătrunderi accidentale de acest fel pe teritoriul său în contextul războiului din Ucraina vecină, mai ales după ce în noiembrie o rachetă antiaeriană a Ucrainei lansată în timpul unui raid rusesc a căzut în Polonia şi a ucis acolo două persoane.

Potrivit relatărilor presei poloneze din ultimele zile, în luna decembrie un obiect a fost detectat intrând în spaţiul aerian al Poloniei. Conform aceloraşi relatări, un biciclist a descoperit întâmplător în aprilie într-o pădure din nordul Poloniei, la circa 500 de kilometri de graniţa estică, un obiect misterios, iar analiza ulterioară a acestuia a relevat că este vorba despre o rachetă rusească aer-sol KH-55. În tot acest timp, guvernul polonez nu a spus nimic despre acest incident.

Joi, ministrul polonez al apărării a declarat că a cerut atunci investigarea incidentului, constatând astfel că în cadrul Comandamentului Operaţional al Forţelor Armate au fost primite în acel moment din partea Ucrainei informaţii despre „un obiect aerian neidentificat” ce se îndrepta în direcţia Poloniei, dar respectivul comandament nu a luat măsurile corespunzătoare. Însă militarii polonezi şi colegii lor americani prezenţi în Polonia au monitorizat deplasarea obiectului.

„S-a stabilit că, în data de 16 decembrie, centrul de operaţiuni aeriene subordonat comandantului operaţional a recepţionat dinspre partea ucraineană informaţia că un obiect, care poate fi o rachetă, se apropie de spaţiul aerian polonez”, a confirmat ministrul Mariusz Blaszczak. „Conform rezultatelor verificării, comandantul operaţional nu şi-a îndeplinit obligaţiile de a mă informa pe mine (…) şi celelalte servicii cu atribuţii în procedurile legate de obiectul care a apărut în spaţiul aerian polonez”, a detaliat oficialul polonez.

La rândul său, premierul polonez Mateusz Morawiecki a asigurat, tot joi, că a aflat abia în luna aprilie despre acel obiect, după ce a fost descoperit într-o pădure din apropierea oraşului Bydgoszcz, o localitate care găzduieşte instituţii ale NATO, uzine de armament şi importante forţe militare poloneze.

Potrivit presei poloneze, racheta avea inscripţii cu caractere chirilice, dar nu era prevăzută cu exploziv, informaţie neconfirmată de guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here