Curtea Supremă din Olanda a stabilit că doctorii pot recurce la eutanasierea pacienților cu demență avansată dacă aceștia au lăsat anterior o indicație scrisă în acest sens, scrie abcnews.go.com.

Decizia Curții întărește astfel prin putere de lege o practică care deja existentă, dar aplicată rareori în Olanda.

Grupul pro-eutanasiere din Olanda NVVE a salutat decizia, afirmând că îi va ajuta pe medici să se simtă ”susținuți dacă doresc să etuanasieze pacienți cu demență”.

Cazul judecat de Înalta Curte vizează de decizie de achitare pronunțată anul trecut de o instanță inferioară, după ce un doctor a decis să eutanasizeze o femeie în vârstă de 74 de ani. Procurorii au argumentat în timpul procesului derulat la Haga că au existat indicii că femeia s-ar fi putut răzgândi după ce și-a exprimat într-o declarație scrisă dorința de a fi eutanasiată.

”Instanța a stabilit că doctorul a acționat diligent și că nu este cazul să fie sancționat”, a anunțat Curtea Supremă. În opinia Înaltei Curți, decizia instanței care l-a achitat pe doctor a fost corectă.

Cazurile de eutanasiere în rândul persoanelor cu demență avansată sunt extrem de rare. În timpul procesului de anul trecut, existau mai puțin de 20 de cazuri de la momentul legalizării procedurii în 2002.

Potrivit legii olandeze, persoanele sunt eligibile pentru eutanasiere dacă formulează o solicitare voluntară și dacă suferința lor este insuportabilă și fără speranță de vindecare. Pacienții pot înainta o solicitare scrisă în vederea eutanasierii, în care trebuie să precizeze condițiile în care aceasta ar trebui să aibă loc.

Doctorii trebuie să ceară cel puțin sfatul unui psihologo independent înainte de a eutanasia pacientul.

Judecătorii au precizat că în cazurile de demenț avansată, doctorii trebuie să fie atenți la condiția legală ca pacientul să treacă ”prin suferințe insuportabile și fără speranțe de vindecare” ca efect al demenței.

În acest caz, trebuie consultați nu unul, ci doi medici independenți dacă solicitarea scrisă poate pusă în practică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here