Olanda imobilizează 14 iahturi ale rușilor

Autorităţile vamale olandeze au imobilizat 14 iahturi în şantiere navale – 12 în contrucţie şi două la întreţinere – vizate de sancţiuni impuse Rusiei, anunţă miercuri ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra, relatează AFP, citată de News.ro

”Ţinând cont de măsurile actuale, aceste nave nu pot fi livrate, transferate sau exportate, pentru moment”, anunţă Wopke Hoekstra Parlamentul olandez într-o scrisoare.

Între cele 12 nave aflate în construcţie se află nave de lux de peste 35 de metri lungime.

Acestea sunt construite în cinci şantiere navale pentru ”beneficiari efectivi ruşi”.

”Aceste persoane nu figurează ca atare pe liste europene de sancţiuni, însă ţinând cont de măsurile actuale, aceste nave nu pot fi furnizate, transferate sau exportate, pentru moment”, precizează ministrul.

”Structurile de proprietate ale acestor iahturi fac obiectul unei anchete aprofundate”, anunţă el.

Cele două iahturi aflate la întreţinere sunt vizate, de asemenea, de o anchetă aprofundată.

”Legătura unuia dintre aceste iahturi cu o persoană care apare pe liste europene de sanţciuni face obiectul uneianchete”, anunţă Wopke Hoekstra.

Mai multe ţări europene au anunţat recent confiscarea unor iahturi vizate de sancţiuni de la începutul invaziei ruse a Ucranei, la 24 februarie.

”Guvernul subliniază că respectarea şi aplicarea sancţiunilor sunt de o mare importanţă”, insistă Wopke Hoekstra.

Active în valoare de 516 milioane de euro şi tranzacţii în valoare de 155 de milioane de euro au fost blocate în Olanda, mai anunţă şeful diplomaţiei olandeze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here