Panică pe bursele de pe Wall Street

Fonduri de investiţii majore din Statele Unite au investit zeci de miliarde de dolari în unele dintre cele mai atractive acţiuni ale unor companii chineze listate pe Wall Street, fiind expuse la pierderi dacă administraţia de la Casa Albă va decide că acestea trebuie delistate de la bursele americane, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Consilierul pentru Comerţ al Casei Albe Peter Navarro a respins luni informaţiile că administraţia Trump analizează delistarea companiilor chineze de la bursele americane, ca fiind „ştiri false”, declaraţia făcând ca acţiuni chineze precum JD.com şi Alibaba să recupereze o parte din pierderile consemnate vineri, după apariţia informaţiilor.

Cu toate că declaraţia lui Navarro a redus temerile, posibilitatea ca SUA să excludă în viitor companiile chineze de pe bursele americane rămâne un motiv de îngrijorare pentru investitori.

„Măsurile propuse ar submina total piaţa internaţională ADR/GDR şi ar afecta rolul SUA drept un model de conduită pentru capitalul internaţional”, a scris un analist al fondului Jefferies, Sean Darby.

Între investitorii mari care deţin acţiuni ale unor companii chineze listate la burse americane se află Blackrock, T. Rowe Price Associates şi Vanguard Group, cu investiţii de peste 40 de miliarde de dolari, potrivit datelor firmei de analiză Refinitiv, bazate pe raportările acestora.

După ziua de luni, pieţele financiare chineze vor fi închise toată săptămâna pentru aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea Republicii Populare Chineze. Acţiunile companiilor chineze listate în SUA vor continua să fie tranzacţionate în această perioadă, ceea ce le va expune la mai multă volatilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here