Papa Francisc condamnă „agresiune armată” din Ucraina și cere încetarea „masacrului”

Papa Francisc a condamnat, duminică, în termenii cei mai duri de până acum invadarea Ucrainei numind-o „agresiune armată inacceptabilă” și spunând că „masacrul” trebuie să înceteze. Papa a numit Mariupol „oraș martir” și a spus că orașele ucrainene riscă să fie devină ”niște cimitire” relatează Reuters.

Papa nu a folosit cuvântul „Rusia” în mesajele în care a condamnat războiul din Ucraina declanșat când președintele Vladimir Putin a ordonat invazia pe 24 februarie. Dar alegerea pontifului pare din ce în ce mai menită să respingă justificările Moscovei pentru invazie.

Confruntat cu barbaria uciderii copiilor, a inocenților și a civililor neînarmați, niciun motiv strategic nu poate rezista”, le-a spus el celor 25.000 de credincioși din Piața Sf. Petru în timpul binecuvântării sale de duminică.

Singurul lucru de făcut este oprirea acestei agresiuni armate inacceptabile înainte de a reduce orașele în cimitire”, a spus Francis.

În numele lui Dumnezeu vă cer: opriți acest masacru!”, a spus papa, înainte de a cere mulțimii să i se alăture în rugăciune tăcută pentru încheierea războiului.

El a numit Mariupol, portul asediat al Ucrainei, un „oraș martir” și a făcut din nou apel pentru „coridoare umanitare cu adevărat sigure” care să permită evacuarea civililor.

Rusia a bombardat miercuri o maternitate din Mariupol. Ucraina a anunțat că printre răniți s-au aflat și femei însărcinate, deși Rusia a pretins că spitalul nu mai funcționează și ar fi fost ocupat de luptători ucraineni.

Moscova numește acțiunea sa o „operație militară specială” și susține că acțiunea sa nu este menită să ocupe un teritoriu, ci să demilitarizeze și să „de-nazifieze” vecinul său. De asemenea, a negat constant că a vizat zone civile.

Duminica trecută papa Francisc a respins implicit acest termen, spunând că nu poate fi considerat „doar o operațiune militară”, ci un război care a dezlănțuit „râuri de sânge și lacrimi”.

Papa a îndemnat oamenii să primească refugiați din Ucraina și le-a mulțumit celor care s-au alăturat unei „mari rețele de solidaritate” pentru a-i ajuta pe cei care fug de război.

Luptele din Ucraina au generat peste 2,5 milioane de refugiați, cei mai mulți fiind primiți de Polonia.

         

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here