Patriarhul Daniel: Războiul din Ucraina este declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent

Patriarhul Daniel a transmis, luni, un mesaj despre războiul din Ucraina, în care vorbește despre necesitatea de a ajuta în continuare refugiații ucraineni, subliniind că „este necesar să cultivăm pacea inimii noastre şi să ne rugăm pentru pacea între popoare”.

În contextul actual, marcat de violenţă şi multă suferinţă în Ucraina, este necesară în continuare ajutorarea refugiaţilor ucraineni care tranzitează România sau rămân aici pentru o vreme. Totodată, suntem chemaţi să înmulţim rugăciunea către Dumnezeu ca să înceteze războiul şi să fie pace, pentru ca refugiaţii să poată reveni în patria lor. Mai ales acum, în timpul Postului Sfintelor Paşti, când rugăciunea stăruitoare susţine pocăinţa sinceră pentru păcate şi face postul roditor de smerenie, pace şi bunătate, este necesar să cultivăm pacea inimii noastre şi să ne rugăm pentru pacea între popoare„, a transmis PF Daniel.

Patriarhul a accentuat că „violenţa militară din război nu trebuie imitată prin violenţă verbală, prin atac la persoană sau denigrare„.

Dacă în slujbele ortodoxe ni se oferă adesea binecuvântarea ‘Pace tuturor’, este necesar ca această pace să o facem prezentă şi roditoare în Biserică, în familie, în societate şi în relaţiile dintre popoare, spre slava Preasfintei Treimi şi binele omenirii!”, a îndemnat Patriarhul.

PF Daniel a reamintit că Patriarhia Română „a luat act cu maximă îngrijorare” de începerea războiului din Ucraina, război declanşat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent”, făcând apel la rugăciune şi solidaritate pentru sprijinirea şi ajutorarea cetăţenilor ucraineni refugiaţi în România din cauza războiului.

Astfel, în toată Biserica Ortodoxă Română au fost organizate colecte sau acţiuni de ajutorare a refugiaţilor din Ucraina. În ultimele zile, sute de mii de ucraineni au intrat în ţara noastră, fugind din calea războiului. Aceştia au fost întâmpinaţi încă de la intrarea lor în România cu multă compasiune, prietenie şi solidaritate de reprezentaţi ai eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române, care le-au oferit ajutorul. Drept urmare, Patriarhia Română mulţumeşte tuturor eparhiilor care au răspuns la apelul ei de cooperare frăţească şi contribuie în continuare la ajutorarea refugiaţilor ucraineni. În mod deosebit, mulţumim eparhiilor aflate la graniţa cu Ucraina: Mitropolia Basarabiei, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Episcopia Tulcii„, se mai arată în mesajul Patriarhului BOR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here