Patronii staţiei GPL, aduşi din nou la Parchetul General pentru audieri

Foto: INQUAM / Octav Ganea

Acţionarii firmei Flagas SRL, care deţinea staţia GPL de la Crevedia unde două explozii s-au soldat cu moartea a cinci oameni şi cu rănirea a peste 50, au fost aduşi din nou la audieri la Parchetul General miercuri dimineaţă. Marţi seară, procurorii au dispus reţinerea lor pentru 24 de ore, sub acuzaţia de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Conform anchetatorilor, firma ”a funcţionat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale”, informează News.ro.

Ionuţ Daniel Doldurea şi Cosmin Ionuţ Stîngă au fost aduşi cu duba la Parchet.

Ei au refuzat şi de această dată să răspundă întrebărilor jurnaliştilor. Nici marţi nu au făcut nicio declaraţie .

”În cursul zilei de azi, în dosarul privind incendiul izbucnit pe 26 august 2023 în urma unor explozii ce s-au produs în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală criminalistică a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale şi reţinerea a doi inculpaţi, administratori ai unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru”, a transmis, marţi seară, Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, totodată, în cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale şi faţă de o persoană juridică, societate comercială cu sediul social în municipiul Caracal, judeţul Olt, sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

”În perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în realizarea obiectului de activitate şi în interesul său, ca urmare a politicii promovate de către factorii decizionali din structura de conducere a acesteia, respectiv cei doi inculpaţi menţionaţi anterior, societatea comercială a funcţionat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL (…), la punctul de lucru neautorizat amplasat pe Şoseaua Bucureşti-Târgovişte, în comuna Crevedia, judeţul Dâmboviţa”, arată procurorii.

Potrivit acestora, acest fapt a creat premisele izbucnirii, la data de 26 august 2023, în jurul orei 18.40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii, rezultate din acest factor declanşator, ce a condus la decesul a 5 persoane până la acest moment şi vătămarea corporală a 54 de persoane, precum şi distrugerea şi degradarea unor bunuri imobile şi mobile, precum şi a unor lucrări, echipamente, instalaţii sau componente ale acestora, consecinţe pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevăzut, deşi trebuiau şi puteau să le prevadă.

”În cauză s-au efectuat patru percheziţii (la sediile a două persoane juridice şi domiciliile a două persoane fizice), în urma acestor activităţi procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente şi medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale”, au mai transmis procurorii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here