Piața rusă a jocurilor video este „în panică”. Firmele închiriază zboruri charter pentru a-și salva angajații. Companiile din Vest sar cu oferte

Dezvoltatorii de jocuri au început să-și evacueze angajații din Rusia, inclusiv cumpărând zboruri charter întregi, notează Kommersant. Potrivit sursei citate, doar într-un singur caz a fost vorba de scoaterea din țară a 100 de bărbați împreună cu familiile lor. Participanții la piață spun că două treimi dintre angajații studiourilor de dezvoltare de jocuri sunt artiști și designeri care nu sunt oficial specialiști IT, adică nu pot conta pe o exceptare de la mobilizare.

Panica instalată în industrie este deja folosită de studiourile străine, care anterior nu doriseră să ia ruși, dar acum sunt gata să angajeze dezvoltatori care fug din țară pentru a nu cădea sub incidența mobilizării.

Prin urmare, potrivit surselor Kommersant din piața jocurilor video, studiourile au început să organizeze scoaterea angajaților dințară.

Faptul că dezvoltatorii ruși angajează zboruri charter pentru evacuarea specialiștilor este cunoscut și de o sursă Kommersant de la unul dintre cele mai mari studiouri de jocuri din CSI. Potrivit acelei surse, „aceasta nu este o poveste izolată”.

Studiourile care nu sunt capabile să-și ducă în mod organizat angajații în străinătate încearcă să îi protejeze în alte moduri de mobilizare.

Alexander Juravlev, managing partner al firmei de avocatură EBR, spune că după 21 septembrie a crescut numărul cererilor de înscriere în registrul companiilor IT acreditate.

Imediat după anunțarea mobilizării, companiile IT au solicitat Ministerului Dezvoltării Digitale să ofere scutiri pentru angajații companiilor de profil.

În același timp, potrivit unui interlocutor Kommersant dintr-un studiou de limbă rusă, piața de dezvoltare a jocurilor este „în panică”, deoarece o parte semnificativă a angajaților, nici măcar teoretic, nu pot primi protecția promisă de guvern: „Pentru așa ceva e nevoie de educație de profil în IT, dar managerii, artiștii și designerii de jocuri, care reprezintă două treimi din angajații fiecărui studio, sunt în pericol”.

Sursa Kommersant adaugă faptul că, dacă în ultimele luni studiourile care au părăsit Rusia au privit cu înțelegere dorința aanumitor angajați de a lucra din țară, acum situația s-a schimbat dramatic: „Lăsarea angajaților în țară înseamnă a accepta că unii vor fi luați, iar tu vei rămâne cu o gaură de personal”.

Un alt interlocutor al Kommersant, dintr-un mare studio de jocuri și care îi consiliază pe oficiali cu privire la dezvoltarea măsurilor de sprijinire a industriei, confirmă că dezvoltatorii de jocuri părăsesc într-adevăr țara, în masă.

„Sunt două fluxuri: primul este al angajaților care rămăseseră în țară ai studiourilor care și-au mutat afacerea în străinătate după 24 februarie. Dacă până pe 21 septembrie își amânau plecarea din Rusia din motive personale, acum gata – bagajele și la gară”, spune el. „A doua categorie e reprezentată de angajații studiourilor rusești care au început să primească oferte de muncă de la dezvoltatori vestici. Pe piața noastră există mai mulți HR cunoscuți care oferă de lucru în companii străine care anterior nu doriseră să ia ruși, dar acum sunt gata să-i accepte sub auspiciile evadării de la mobilizare, pentru a nu pleca în Ucraina”.

Mobilizarea a schimbat starea de spirit pe piața muncii, confirmă dezvoltatorul platformei PvP.Tools, Vasili Ovcinnikov. Dezvoltarea jocurilor ține de IT, iar Ministerul Dezvoltării Digitale, potrivit acestuia, este în dialog cu mediul de afaceri, dar „cei care lucrează în companii străine, precum și toți antreprenorii individuali și persoanele care desfășoară activități independente rămân în pericol: sunt multe cazuri printre artiști și designeri”. Ca urmare, specialiștii care nu sunt angajați la stat vor căuta să încheie un contract de muncă cu firme IT.

VIDEO | În Daghestan, localnicii au blocat autostrada federală, protestând împotriva mobilizării. Poliția a tras în aer

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here