Pictură uitată pe peretele bucătăriei unei pensionare, vândută cu 24 milioane de euro

O bătrână din Franța ținea pe peretele bucătăriei, lângă aragaz, o adevărată comoară, dar fără să știe. Icoana la care se închina în fiecare zi era de fapt o operă de artă din secolul XIII, care tocmai a fost vândută la licitație cu 24 de milioane de euro.

Când au găsit-o luna trecută, experților în artă nu le-a venit să creadă la ce se uită. Pictura numită „Iisus batjcorit” este realizată de artistul italian Cimabue, cunoscut și ca Cenni di Pepo (1240-1302). El a fost unul dintre primii pictori care s-a îndepărtat stilul bizantin de iconografie și a început să adauge umbre și să schimbe proporțiile personajelor, fiind astfel unul dintre pionierii proto-Renașterii.

Experții estimau că icoana găsită în bucătărie va fi adjudecată cu circa 6 milioane de euro, nu 24 de milioane. Este un nou record mondial pentru o pictură medievală vândută la licitație. Totodată, a fost și pentru prima dată când o operă de-a lui Cimabue a apărut pe piață. Cumpărătorul a vrut să rămână anonim iar tot ce se știe despre el este că locuiește în nordul Franței.

Icoana, de 20 pe 26 de centimetri, se crede că face parte dintr-o serie de șapte, care reprezintă patimile lui Hristos. Alte picturi realizate de Cimabue sunt la Luvru, la Galeriile Uffizi din Florența sau la National Gallery din Londra

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here