Plafonarea prețurilor la energie și gaze va fi extinsă, inclusiv la biserici

Sursa: Pexels

De plafonarea prețului final de facturare la 1 leu/kWh la energie (din care cel mult 0,525 lei/kWh prețul energiei-marfă) și la 0,37 lei/kWh la gaze naturale (maxim 0,250 lei/kWh gazul-marfă) vor beneficia nu doar consumatorii casnici, ci și spitalele (publice și private), unitățile de învățământ (publice și private), creșele (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați, precum și unitățile de cult, potrivit ultimelor modificări introduse, analizate de Profit.ro, și care vor fi aprobate astăzi prin vot final, la proiectul Legii de aprobare a OUG de compensare a scumpirilor la curent și gaze.

În schimb, va fi eliminată din proiect reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali.

O altă modificare adoptată este aceea că exceptarea operatorilor economici de la plata unor anumite componente ale prețurilor finale la energie și gaze va fi mai generoasă și nu va mai fi făcută cu limită de consum, precum în varianta aprobată de Senat. În schimb, exceptările nu vor mai viza toți operatorii economici, ci doar întreprinderile mici și mijlocii (IMM), astfel cum sunt definite în Legea nr.346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, cabinetele medicale individuale și alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare, precum și microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, organizate potrivit legii.

Astfel, în cazul energiei electrice, operatorii economici menționați mai sus vor fi scutiți de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, a contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și a accizei. În cazul gazelor, ei vor fi scutiți de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

Prețul gazelor naturale achiziționate de către centralele care produc energie termică pentru sistemele centralizate de încălzire precum cel operat de Termoenergetica în Capitală nu va fi plafonat, cum anunțase ministrul Energiei. În schimb, Guvernul va finanța primăriile de la bugetul de stat pentru ca acestea să poată acorda subvenții prin care să fie ținut sub control prețul final gigacaloriei pentru populație, în condițiile scumpirii galopante a gazelor achiziționate de centrale.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here