Precizări MAE, privind cazul victimelor de la granița dintre Canada și SUA

Ministerul de Externe anunţă, sâmbtă, că a făcut demersuri, după ce au apărut informaţii cu privire la decesul prin înecare a opt români, la graniţa dintre SUA şi Canada. Autorităţile canadiene nu au confirmat până acum cetăţenia victimelor, precizând doar originea română a unora dintre victime. De asemenea, ministeriul precizează că nu s-au înregistrat solicitări de informaţii referitoare la victime, potrivit News.ro.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Consulatului General al României la Montreal, s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în mass-media referitoare la o familie de cetăţeni români găsiţi decedaţi în comunitatea autohtonă Akwesasne (la frontiera dintre provinciile canadiene Quebec şi Ontario şi statul american New York) şi a întreprins demersuri, pe lângă autorităţile canadiene, pentru a obţine informaţii cu privire la cetăţenia, identitatea şi circumstanţele producerii decesului”, a transmis, sâmbătă MAE, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, potrivit informaţiilor preliminare obţinute de către reprezentanţii oficiului consular, autorităţile canadiene au informat că 8 persoane, printre care şi 2 minori, au fost găsite decedate prin înecare.

”Iniţial au fost găsite 6 persoane (5 adulţi şi 1 minor), iar ulterior, în cadrul procedurilor de căutare şi salvare, au mai fost găsite 2 persoane (1 adult şi 1 minor). Până la acest moment, autorităţile canadiene nu au confirmat cetăţenia victimelor, făcând referire doar la orginea română a unora dintre acestea şi la faptul că cei 2 minori aveau cetăţenia canadiană, fiind găsite şi paşapoartele canadiene ale acestora. A fost demarată o anchetă cu privire la acest caz”, a mai transmis MAE.

Ministerul afirmă că, totodată, Consulatul General al României la Montreal a contactat şi Ministerul de Externe al provinciei Quebec, pentru a obţine informaţii suplimentare referitoare la acest caz.

”Oficiul consular a primit confirmarea că solicitarea a fost transmisă autorităţilor canadiene competente pentru formularea unui răspuns. De asemenea, având în vedere că acest caz este gestionat în comun de autorităţile canadiene şi cele americane, demersuri similare celor ale Consulatului General al României la Montreal au fost realizate pe lângă autorităţile americane şi de către Ambasada României la Washington, prin intermediul Biroului Ataşatului pentru Afaceri Interne, dar şi de către reprezentanţii Consulatului General al României la New York”, a mai transmis ministerul.

MAE informează că niciuna dintre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din Canada şi SUA nu au primit solicitări de informaţii sau de asistenţă consulară legate de acest caz.

Ambasada României la Washington, Consulatul General al României la New York şi Consulatul General al României la Montreal continuă dialogul cu autorităţile competente ale celor două ţări, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor.

Opt persoane, între care o familie de români cu doi copii, au murit după ce au încercat joi să traverseze fluviul Saint-Laurent din Canada în Statele Unite în apropiere de Akwesasne – o comunitate ce se află la graniţa dintre Quebec, Ontario şi statul New York, au anunţat autorităţile, citate de presa locală.

VIDEO | Maia Sandu și alți lideri europeni, alături de Volodimir Zelenski, la împlinirea unui an de la eliberarea oraşului Bucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here