Premierul polonez acuză UE şi în special Germania pentru criza energetică

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a criticat joi, la sosirea la summitul de la Praga, Uniunea Europeană, şi în special Germania, pentru modul cum este gestionată criza energetică, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

El a pus creşterea preţurilor la energie pe seama ”egoismului Germaniei”, ţară care ”dictează clar politica energetică a UE”.

”Nu se poate ca interesele unei singure ţări, adică Germania, să determine traiectoria preţurilor pentru toate statele membre” ale UE, a criticat Morawiecki la sosirea la summitul „Comunităţii politice europene”.

Prin urmare, el a cerut o ”acţiune imediată” din partea Comisiei Europene pentru ca aceasta să-şi schimbe abordarea de a limita creşterea preţurilor le energie printr-un mecanism din anul 2014 care ”din păcate, nu a funcţionat”.

În locul acestui mecanism, premierul polonez cere ”impunerea unui preţ maxim bazat pe drepturile de emisie de CO2”, ceea ce ”ar reduce enorm preţul electricităţii în toată Europa”.

”Europa se confruntă astăzi cu o criză fără precedent, cu mai multe riscuri şi pericole ca oricând în ultimul deceniu”, ca urmare a războiului ”provocat de (preşedintele rus Vladimir) Putin şi a greşelilor fatale din politica climatică şi energetică a UE”, a concluzionat premierul polonez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here