BREAKING Preotul cu zeci de contracte prin PNDL, dat de ANI pe mâna DNA. Culisele afacerilor pregătite în biroul guvernamental

Sursa: captură video Recorder

Agenția Națională de Integritate a sesizat DNA pe numele preotului Mădălin Iscru, care în perioada august-octombrie 2018 a ocupat și funcția de consilier personal al secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării, Adrian Gâdea, un apropiat al lui Liviu Dragnea.

Potrivit unui comunicat remis, miercuri, de ANI, Mădălin Iscru este suspectat de infracțiuni asimilate celor de corupție, în contextul în care firmele sale au încheiat mai multe contracte pe bani publici în perioada în care a ocupat și funcția de consilier în Ministerul Dezvoltării. Perioadă în care, argumentează ANI, „Iscru a avut acces la informații privind procesul de utilizare a fondurilor către beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Locală, finanțat de MDRAP”.

Agenția mai introduce un element în sesizarea transmisă procurorilor anticorupție: „demersurile efectuate de către Iscru Mădălin-Adrian, în sensul preluării societății comerciale SC Hercinic SRL, care în perioada 2016-2017 avea 0 profit, 10 lei cifră de afaceri și 0 angajați”.

Lovitura „Hercinic

Trimiterile ANI la relația Iscru-Hercinic au în vedere dinamica afacerilor acestei societăți comerciale. Potrivit Agenției, la doar patru zile după ce a încetat mandatul de consilier al lui Mădălin Iscru, firma Hercinic începe să încheie contracte cu mai multe administrații locale.

În total, doar în perioada 5 octombrie – 28 decembrie 2018, Hercinic SRL, controlată de Iscru, primește 53 de contracte, în valoare totală de aproape 13,5 milioane de lei și finanțate prin PNDL.

Mai mult, în timp ce firma sa încheia o parte dintre aceste contracte, Mădălin Iscru reintra în organigrama Ministerului Dezvoltării.

Potrivit ANI, între 3 decembrie 2018 și 4 ianuarie 2019, Iscru a ocupat funcția de consilier onorific al ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Adică al lui Paul Stănescu, unul din lideri influenți ai PSD în perioada în care Liviu Dragnea a fost președintele partidului.

Cazul „Siluan Proiect”

În „portofoliul” lui Mădălin Iscru nu s-a aflat însă doar campioana la contracte cu statul, Hercinic SRL, ci și Siluan Proiect SRL.

Potrivit ANI, și această firmă „a încheiat contracte cu o unitate admnistrativ-teritorială prin PNDL”, dar Mădălin Iscru „nu a menționat calitatea de asociat unic și funcția de administrator la SC Siluan Proiect SRL”. În acest context, Agenția Națională de Integritate a sesizat DNA și pentru fals în declarații.

Afacerile pe bani publici ale preotului Mădălin Iscru au fost scoase la iveală de Recorder, la începutul acestui an.

După apariția în presă a acuzațiilor că preotul Iscru a fost și consilier în Ministerul Dezvoltării, dar deține și firme care au obținut lucrări finanțate prin PNDL, Agenția Națională de Integritate a anunțat demararea verificărilor.

Marile rezervoare de bani publici pentru firmele lui Iscru

Contracte mici (de câteva mii de euro) sau contracte mari (în jurul a 100.000 de euro), amenajat trotuare sau renovat școli – acestea sunt liniile directoare ale afacerilor făcute de preotul Mădălin Iscru cu statul român, prin intermediul firmelor sale și cu ajutorul fondurilor din PNDL.

O altă constantă o reprezintă metoda achiziției directe, documentele consultate de Universul.net punând în lumină un tipar întâlnit și cu alte ocazii: segmentarea pe contracte cu valori sub cele care necesită licitații și semnarea mai multor contracte în aceeași zi cu aceeași primărie.

Mai jos, primăriile „campioane” la lucări acordate celor două firme ale preotului Mădălin Iscru:

 • Primăria com. Topalu (Constanța) – 10 contracte în valoare totală de 1.511.000 lei (cu Hercinic)
 • Primăria com. Gărliciu (Constanța) – 9 contracte în valoare totală de 1.750.800 lei (cu Hercinic)
 • Primăria com. Horia (Constanța) – 6 contracte în valoare totală de 1.675.800 lei (cu Hercinic)
 • Primăria com. Casimcea (Tulcea) – 9 contracte în valoare totală de 6.590.771,88 lei (cu Siluan Proiect și Hercinic)

Cronologie:

 • 1 august – Mădălin Iscru este numit consilier personal la Cabinetul secretarului de stat din MDRAP.
 • 23 august – Siluan Proiect SRL, la care Iscru este asociat unic și administrator, semnează două contracte în valoare de 45.771 lei cu Primăria Casimcea (Tulcea).
 • 24 septembrie – Iscru face primii pași pentru preluarea firmei Hercinic SRL
 • 1 octombrie – Iscru iese din MDRAP
 • 3 octombrie – Mădălin Iscru preia SC Hercinic SRL, devenind asociat și administrator
 • 5 octombrie – 28 decembrie – Hercinic încheie 53 de contracte, în valoare totală de 13.479.950 lei, finanțate prin PNDL
 • 3 decembrie – Mădălin Iscru devine consilierul onorific al ministrului Dezvoltării, Paul Stănescu
 • 4 ianuarie 2019 – încetează al doilea mandat al lui Mădălin Iscru la MDRAP

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here