Președintele AEP ar vrea reducerea numărului de semnături necesare pentru candidaturi: 20.000 ar fi suficiente

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, susținerea reducerea numărului de semnături necesare pentru depunerea unei candidaturi. Pentru alegerile prezidențiale, oficialul crede că ar putea fi suficiente doar 10% din numărul cerut î în prezent, adică de la 200.000 la 20.000.

„Eu cred că zece la sută din cât este acum ar fi suficient astfel încât să ne asigurăm că toţi candidaţii care vor să intre în competiţia electorală să fie pe bune. Cred eu că nu va fi o inflaţie de candidați” a spus șeful AEP la Realitatea TV, citat de News.ro

Constantin-Florin Mituleţu-Buică ar vrea reducerea numărului de semnături necesar nu doar pentru alegerile prezidențiale, ci pentru toate tipurile de scrutine. El a arătat, de asemenea, că funcţionarii AEP au identificat liste de semnături de susţinere pe care scria, pe verticală, din literele care formau CNP-urile susţinătorilor, mesajul „Blestemată ziua în care m-am apucat sa strâng aceste semnături”.

„Trebuie găsite soluţii ca în alte state, cu altă experienţă democratică decât noi, şi să nu mai punem un candidat în ipostaza în care se trezeşte că a luat de bună credinţă ce i-au prezentat nişte oameni care-l ajută, care l-au susţinut să strângă aceste semnături, şi uitaţi-vă, ajunge să constate pe propria piele că ce a prezentat reprezintă un posibil fals şi o posibilă infracţiune.” a afirmat președintele AEP, potrivit sursei citate.

Declarațiile lui Constantin-Florin Mituleţu-Buică au venit după ce BEC a fost nevoit să valideze candidaturile unor persoane care au depus liste de semnături care au prezentat similitudini evidente. CCR a decis, după o sesizare din partea lui Viorel Cataramă, că BEC nu se poate pronunța asupra veridicității semnăturilor.

Ca urmare, Biroul Electoral Central a decis să depună plângeri penale împotriva candidaților care au depus semnături ce ridică semne de întrebare. Printre aceștia se numără Alexandru Cumpănașu, Viorel Cataramă și Miron Cozma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here