Prima imagine cu „zeul războiului aerian”, bombardierul Chinei care ar putea schimba jocul în zona Asia-Pacific

Au apărut primele imagini ale unui bombardier stealth chinezesc despre care se spune că poate păcăli radarele americane.

Bombardierul Xian H-20 nu a fost confirmat oficial de Beijing, dar Modern Weaponry, o revistă condusă de China North Industries Group, o corporație de apărare deținută de regim, a publicat o imagine cu avionul de luptă pe coperta numărului său din iunie.

„Mașinăria morții” este acoperită cu un material gri închis, dificil de reperat de radare. Designul său pare izbitor de similar cu cel al bombardierul Northrop Grumman B-2 Spirit, care este un pilon al capacității nucleare cu rază lungă de acțiune a Americii începând cu 1997.

Revista descrie noul bombardier stealth ca fiiind „zeul războiului aerian”, relatează The Times.

Bombardierul chinez ar marca o etapă semnificativă în eforturile Beijingului în cursa sa globală cu Washingtonul, tehnologia stealth fiind greu de produs și extrem de costisitoare.

H-20 va înlocui în cele din urmă H-6, un „specimen” din anii 1950 pe care China l-a modernizat constant de-a lungul deceniilor.

Noua generație de bombardiere poate zbura peste 8.000 de kilometri doar cu o singură alimentare, permițându-i să ajungă dincolo de cel de-al doilea lanț de insule pacifice din Japonia, Guam și Insulele Mariana ale SUA.

Prin comparație, bombardierul american B-2 are o rază de acțiune de aproximativ 7.000 km.

Strategia lanțului insular, o politică externă a SUA, a fost inițial menită să înconjoare fosta Uniune Sovietică și China pe mare.

Deși nu au fost confirmate detalii în acest sens, se așteaptă ca bombardierul să fie echipat cu rachete nucleare și rachete convenționale de croazieră.

Jon Grevatt, specialist în avioane de război și analist de apărare pe zona Asia-Pacific la compania de expertiză militară Janes, a declarat pentru South China Morning Post: „Dacă aeronava devine operațională, are potențialul de-a schimba jocul”.

El a spus că imaginile publicate arată că H-20 prioritizează stealth-ul și distanțele lungi, și mai puțin viteza. „Deci, asta înseamnă că avantajul strategic al aeronavei este acela că ar putea să lovească un bombardier strategic; așadar, va putea să atingă ținte la o distanță mare, poate în al doilea lanț insular și nu numai”, a adăugat Grevatt. „Asta înseamnă că ar putea amenința activele și interesele SUA în Asia-Pacific.”

Institutul de Studii pentru Apărare şi Securitate a Serviciilor Regale Britanice a sugerat că bombardierul stealth din China ar putea oferi țării o „capacitate cu adevărat intercontinentală de proiecție a puterii.”

1 COMENTARIU

  1. Nu exista in lume nici un aparat de zbor care sa nu lase urme .Desigur el poate pacali perceptia initiala si radarele mai invechite , dar in momentul in care forma umbrei (o imagine )este identificata ea va fi rapid reperata oricind .Se pare ca viitorul este al aparatelor fara pilot de felul dronelor – roiurilor de drone. Imaginea prezentata este asemanatore cu cea a tehnologiei stealth americane .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here