Primele plângeri în Franţa împotriva robotului conversaţional ChatGPT

Cel puţin două plângeri legate de utilizarea datelor cu caracter personal au fost depuse în Franţa împotriva robotului conversaţional ChatGPT, vizat deja de diverse proceduri în mai multe ţări, relatează miercuri AFP.

Vinerea trecută, Italia a devenit prima ţară care a blocat temporar ChatGPT din cauza îngrijorărilor legate de securitatea datelor cu caracter personal, de absenţa unei note de informare pentru utilizatori şi de cea a unui sistem de verificare a vârstei utilizatorilor minori.

Alte autorităţi europene, între care cele din Franţa, Irlanda şi Germania, au contactat de atunci autorităţile italiene pentru a stabili o poziţie comună privind ChatGPT.

Comisariatul pentru protecţia vieţii private din Canada a anunţat marţi o investigaţie asupra OpenAI, tot în legătură cu datele cu caracter personal.

Cele două plângeri din Franţa au fost depuse marţi la Autoritatea pentru Protecţia Datelor Personale (CNIL), potrivit Agerpres.

Prima a fost depusă de avocata Zoé Villain, preşedinta asociaţiei de conştientizare a problemelor digitale Janus International. „Nu suntem anti-tehnologie, dar vrem o tehnologie etică”, a declarat ea pentru AFP.

În plângerea sa, Villain a explicat că şi-a creat un cont pe site-ul OpenAI, compania californiană care a creat robotul conversaţional, pentru a utiliza ChatGPT şi a remarcat absenţa „condiţiilor generale de utilizare” şi a „orice fel de politică de confidenţialitate”.

Ea a cerut CNIL să o ajute să-şi exercite dreptul de a accesa informaţiile sale personale colectate de OpenAI, după o solicitare adresată companiei rămasă fără răspuns.

Cea de-a doua plângere a fost depusă de David Libeau, un dezvoltator foarte implicat în protecţia datelor cu caracter personal. Acesta a explicat în plângere că a identificat informaţii referitoare la persoana sa în urma unor întrebări adresate ChatGPT pe profilul său. „Când am cerut mai multe informaţii, algoritmul a început să inventeze lucruri şi să-mi atribuie crearea de site-uri web sau organizarea de proteste online, ceea ce este total fals”, a scris el.

ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022 şi a fost „adoptat” rapid de utilizatori, impresionaţi de capacitatea lui de a oferi răspunsuri clare la întrebări dificile, de a compune sonete şi chiar de a promova examene. De asemenea, ChatGPT poate fi utilizat pentru a scrie coduri informatice fără a deţine cunoştinţele tehnice necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here