Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, îl acuză pe Antony Blinken de minciună

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova (foto), a acuzat vineri administraţia americană că a interpretat greşit unele aspecte ale scurtei conversaţii ce a avut loc joi, în India, între secretarul de stat american Antony Blinken şi omologul său rus, Serghei Lavrov, primul lor schimb direct de replici în mai bine de un an, de când Rusia a invadat Ucraina, informează News.ro.

„Ce interesant. Am verificat cu Serghei Viktorovici (Lavrov) dacă Blinken a abordat ieri subiectul (Paul) Whelan. S-a dovedit că secretarul de stat american nici măcar nu a scos vreun sunet în legătură cu acest subiect. Tot ceea ce a spus ieri Departamentul de Stat despre faptul că Blinken şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia din jurul cetăţeanului american este o minciună. Un comportament incredibil al administraţiei americane”, a scris Zaharova într-o postare pe Telegram, contrazicând comentarii anterioare făcute de secretarul de stat american.

Antony Blinken a declarat joi că a insistat pe lângă omologul său rus Serghei Lavrov în legătură cu situaţia detenţiei lui Paul Whelan şi a reiterat oferta SUA de a-l elibera.

Blinken şi Lavrov au avut o conversaţie scurtă, neoficială, în timpul unei pauze în marja reuniunii miniştrilor de externe G20 de la New Delhi.

Paul Whelan, fost puşcaş marin american, a fost reţinut la Moscova în decembrie 2018 de autorităţile ruse care au susţinut că ar fi fost implicat într-o operaţiune de spionaj. El a fost declarat vinovat şi condamnat în iunie 2020 la 16 ani de închisoare într-un proces pe care oficialii americani l-au denunţat ca fiind nedrept.

Washingtonul şi Moscova negociază de ceva timp eliberarea lui. SUA au sperat să-i poată obţine eliberarea la pachet cu baschetbalista Brittney Griner, în schimbul traficantului rus de arme Viktor Bout, care era în închisoare în SUA. Moscova nu a acceptat însă schimbul, care a avut loc în decembrie, fiind de acord doar cu eliberarea lui Griner.

De atunci, negocierile pentru Whelan continuă, iar presa rusă de stat scria zilele trecute, citând un fost diplomat american implicat în negocieri, că acesta are motive de optimism că Paul Whelan va fi eliberat anul acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here