Putin se declară pregătit să continue dialogul dacă şi Washingtonul este dispus

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că este pregătit să continue dialogul cu SUA dacă şi acestea sunt pregătite, declaraţie ce survine după primul său summit cu omologul său american Joe Biden la Geneva, relatează Agerpres, care citează AFP.

”Suntem gata să continuăm acest dialog în măsura în care partea americană este gata să o facă”, a afirmat el în cursul unei întâlniri cu absolvenţi ai unei şcoli care pregăteşte înalţi oficiali ruşi.

Referindu-se la întâlnirea sa cu Biden, preşedintele rus a apreciat că ”am reuşit să ne înţelegem reciproc, să ne înţelegem poziţiile pe probleme cheie”.

Vladimir Putin a adăugat apoi că interlocutorul său i-a dat impresia unui „profesionist” cu care „trebuie să lucrezi foarte atent pentru a nu rata nimic”.

El a răspuns astfel la o întrebare despre abilităţile cognitive ale preşedintelui american, pe care unii dintre detractorii acestuia le-au scos în evidenţă din cauza vârstei sale înaintate.

”Nu lasă nimic să îi scape, vă garantez asta”, a continuat liderul rus: ”Înţelege ce vrea să realizeze şi o face foarte abil, asta se simte foarte repede. Dar, în acelaşi timp, atmosfera a fost destul de prietenoasă”, a spus Putin.

El a avut, în schimb, un reproş la adresa purtătoarei de cuvânt a preşedintelui american, Jen Psaki, referindu-se la ceea ce el consideră a fi convenţionalismul american.

”Secretara lui de presă este o femeie tânără, educată şi frumoasă, dar nu încetează să se amestece. Nu este vorba de faptul că este needucată sau că are o memorie proastă, ci pur şi simplu, atunci când oamenii cred că un lucru este secundar, nu îi acordă atenţie. Americanii cred că nu există nimic mai important decât ei înşişi – este stilul lor”, a spus el.

Primul summit între Vladimir Putin şi Joe Biden, miercuri, la Geneva, a fost calificat ca fiind ”constructiv” de către preşedintele rus şi ”pozitiv” de către preşedintele american.

Cele mai concrete elemente care rezultă din aceasta sunt stabilirea în scurt timp a unui dialog privind securitatea strategică, în special pe problemele legate de dezarmare, şi revenirea ambasadorilor celor două ţări la posturile lor.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zakharova, a anunţat joi că ambasadorul Anatoli Antonov va reveni la Washington încă de săptămâna viitoare.

1 COMENTARIU

  1. Inceputul unui regim „democrat” in SUA…Germania jubileaza ca Biden,mosuletul fricos a lasat balta sanctiunile in legatura cu Nordstream..asa ca,incet dar sigur rusii vor fi scutiti de sanctiuni economice,ca si chinezii..deja dictatorul chinez a fost incurajat de intalnirea dintre putin si Biden,vrea si el!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here