Reacţia MAE în cazul Ryanair-Belarus

Sursa: Pixabay

MAE îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităţilor belaruse care au forţat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, şi îl condamnă cu fermitate,considerând incidentul ca fiind unul deosebit de grav, transmite News.ro.

Prin intermediul Ambasadei României la Minsk, MAE a transmis autorităţilor belaruse, după forţarea aterizării la Minsk, că este necesar ca toţi pasagerii avionului să îşi continue imediat şi în siguranţă călătoria. De asemenea, ministerul îşi exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forţării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului. Ambasadorul Republicii Belarus va fi convocat luni la MAE.

”MAE îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităţilor belaruse care au forţat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, şi îl condamnă cu fermitate.MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav şi, prin intermediul Ambasadei României la Minsk a transmis, autorităţilor belaruse, după forţarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toţi pasagerii avionului să îşi continue imediat şi în siguranţă călătoria. Totodată, MAE îşi exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forţării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului”, anunţă MAR.
De asemenea, MAE susţine necesitatea demarării de urgenţă a unei investigaţii internaţionale independente care să determine circumstanţele exacte în care acest incident grav s-a produs.
Toate aceste elemente de mai sus vor fi comunicate şi luni ambasadorului belarus la Bucureşti, care va fi convocat la MAE din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.
MAE a depus eforturi susţinute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena şi Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau şi cetăţeni români.
Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din Minsk pentru clarificarea situaţiei, dar, având în vedere dificultatea de a relaţiona cu autorităţile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau si cetăţeni români.
Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius şi a fost în contact permanent cu autorităţile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinaţie. Autorităţile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetăţean român.
MAE precizează că nu a fost primită, pe parcursul evoluţiei acestei situaţii, nicio solicitare de asistenţă consulară din partea vreunui cetăţean român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here