Recomandarea The Economist: Cele mai bune cărți din 2022

Sursa: Pixabay

Subiectele lor includ scandaluri financiare, un martor la Holocaust și teoria celulară, notează The Economist

Politică și actualitate

 • The Impossible City, de Karen Cheung / Random House

O relatare personală interesantă și emoționantă a modului în care Hong Kong a decăzut după protestele în masă din 2019, dar și a represiunii din pandemie, care l-a strivit de atunci. Autorul vorbește elocvent pentru o generație disperată de tineri din Hong Kong, conștienți că orașul lor natal a pierdut ceea ce îl făcuse să fie acasă.

 • There Are No Accidents, de Jessie Singer / Simon & Schuster

O privire asupra motivului pentru care americanii sunt mult mai predispuși să sufere „accidente” violente decât oamenii din alte țări bogate. Autorul arată cum proasta proiectare a drumului, mai degrabă decât condusul prost, explică persistența accidentelor de mașină și cum fabricile folosesc regulile și procedurile disciplinare drept un substitut ieftin la îmbunătățirea reală a siguranței.

 • Confidence Man, de Maggie Haberman / Penguin Press

O cronică a vieții și minciunilor celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, de la puștiul neastâmpărat din cartier la certărețul de la Casa Albă. Acest portret al unui maestru în escrocherie este realizat de o jurnalistă din New York Times care a scris, timp de decenii, despre Donald Trump. El a învățat devreme, notează autoarea, că celebritatea însemna putere.

 • We Have Tired of Violence, de Matt Easton / New Press

O narațiune meticuloasă a eforturilor de a-i aduce în fața justiției pe ucigașii lui Munir, un cunoscut activist indonezian pentru drepturile omului, omorât în 2004. Se citește ca o captivantă poveste legal-procedurală, deoarece dovezile sunt descoperite treptat din înregistrările telefonice, documentele pierdute sunt recuperate din fișierele șterse de pe computer și apar noi martori intriganți.

 • The Naked Don’t Fear the Water, de Matthieu Aikins / Harper

În 2016, autorul, jurnalist canadian, a mers sub acoperire pentru a însoți un prieten afgan în călătoria lui periculoasă către o nouă viață în Europa – știind mereu că, atunci când va fi respins, el putea face uz de cetățenia sa occidentală, în timp ce prietenul său trebuia să se bazeze pe noroc. Rezultatul este o perspectivă devastator de intimă asupra crizei refugiaților.

 • The Age of the Strongman, de Gideon Rachman / Other Press

Este izbitor cât de mulți dintre liderii de astăzi se potrivesc cu modelul liderului autoritar, notează un editorialist de la Financial Times (trecut și pe la The Economist). Exponenții săi, inclusiv Xi Jinping și Prințul Muhammad bin Salman, reprezintă o amenințare nu numai pentru bunăstarea propriilor țări, ci și pentru o ordine mondială în care ideile liberale sunt din ce în ce mai atacate.

 • The Economic Weapon, de Nicholas Mulder / Yale University Press

O poveste apărută pe neașteptată despre practica sancțiunilor economice în perioada interbelică a secolului al XX-lea. Succesul lor relativ avertizează asupra speranței că sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei pot pune capăt războiului din Ucraina.

Afaceri și economie

 • Money Men, de Dan McCrum / Bantam Press

Povestea dramatică a dispariției Wirecard, cândva una dintre cele mai strălucitoare vedete ale tehnologiei din Europa. Autorul, jurnalist la Financial Times, făcea parte dintr-un mic grup de sceptici care credeau că firma reprezintă o fraudă uriașă. Confruntați cu un contraatac vicios din partea companiei și a spionilor săi, dar și cureticența autorităților germane de a accepta că un campion național ar putea fi în realitate o înșelătorie, au avut parte de o lungă așteptare pentru a fi răzbunați.

 • Chip War, de Chris Miller / Scribner

Cipurile sunt esențiale pentru viața modernă – ele alimentează totul, de la sisteme de arme avansate la prăjitoare de pâine – dar lanțul de aprovizionare este alarmant de fragil. Multe țări văd semiconductorii ca entități valoroase strategic. Această carte actuală arată cum forțele economice, geopolitice și tehnologice au modelat această industrie esențială.

 • Dead in the Water, de Matthew Campbell și Kit Chellel / Portfolio

Cărțile despre transportul comercial sunt rareori atât de captivante, dar aceasta analizează ce s-a întâmplat cu adevărat când pirații au atacat Brillante Virtuoso, în Golful Aden, în 2011. O poveste uluitoare despre fraudă și impunitate.

 • The Power Law, de Sebastian Mallaby / Penguin Press

Capitaliștii de risc sunt adesea acuzați că acordă prioritate dezvoltării cu orice preț, alimentând o cultură capitalistă nesăbuită de agresivă. În această carte cu autoritate, un fost jurnalist de la The Economist – și soțul actualului redactor-șef – recunoaște deficiențele industriei, dar îi apără cu elocvență realizările.

 • For Profit, de William Magnuson / Basic Books

O istorie magnifică a corporațiilor, care se întinde de la societas publicanorum a Romei antice, prin Florența renascentistă, Epoca Descoperirilor și puterea capitalismului industrial american, până la Silicon Valley. Întreprinderile private au produs unele dintre cele mai mari realizări ale omenirii. Dar, de multe ori, cele mai impresionante depășesc limita, lăsând în urmă ruine și neîncredere.

 • Butler to the World, de Oliver Bullough / St Martin’s Press

După ce a luat decizia de a atrage capital internațional liber în urma celui de-al Doilea Război Mondial, Marea Britanie a continuat să-i primească cu căldură pe plutocrați și oligarhi. Acesta este un sistemul viciat al avocaților, firmelor de PR și altora care ajută la evacuarea banilor murdari prin băncile și piața imobiliară din Londra.

 • Slouching Towards Utopia, de J. Bradford DeLong / Basic Books

Scrisă cu inteligență, cu stil și cu o stăpânire formidabilă a detaliilor, această carte plasează succesele și dezastrele secolului al XX-lea în contextul lor economic. Procedând astfel, ea oferă perspective asupra modului în care lucrurile au mers prost în ultimii ani – și ce trebuie să meargă bine dacă se dorește a evita catastrofa, în secolul curent.

 • Power Failure, de William Cohan / Portfolio

Un studiu remarcabil cu privire la firma General Electric Company, fondată în 1892. Povestea ei arată clar cât de importanți sunt oamenii geniali pentru succesul în afaceri și cum strălucirea lor poate deveni uneori o vulnerabilitate periculoasă.

Biografie și memorii

 • The Escape Artist, de Jonathan Freedland / Harper

În 1944, Rudolf Vrba a evadat de la Auschwitz și a contribuit la realizarea unui reportaj despre orori și genocid. Oricât de reticenți ar fi fost unii să înfrunte adevărul lagărelor morții, curajul și tenacitatea lui au salvat multe vieți. Această poveste înfiorătoare și uluitoare este spusă cu ritm și vervă și reprezintă un plus important la istoriografia Holocaustului.

 • The Facemaker, de Lindsey Fitzharris / Farrar, Straus and Giroux

O poveste despre munca de pionierat, original realizată de Harold Gillies, de la începutul secolului al XX-lea, din secțiile de chirurgie maxilo-facială din Marea Britanie. O biografie captivantă a unui chirurg plastician magistral, este totodată și un tribut încurajator adus progresului medical.

 • Agatha Christie, de Lucy Worsley / Pegasus Crime

La 3 decembrie 1926, celebrul romancier și-a părăsit soțul și fiica și a dispărut timp de 11 zile. Acea dispariție misterioasă se află în centrul acestei noi biografii interesante, care recpnstituie ce s-a întâmplat cu adevărat în acea iarnă.

 • The Huxleys, de Alison Bashford / University of Chicago Press

Julian Huxley și Thomas Henry Huxley, bunicul său, au fost ambii adepți ai darwinism-ului. Ei împărtășeau geniul științific, apetitul pentru cultură (amândoi erau poeți pasionați) și o tentă tragică de instabilitate mentală. Ambele vieți sunt puse minuțios în lumină în această dublă biografie.

 • Inventor of the Future, de Alec Nevala-Lee / Dey Street Books

Buckminster Fuller a fost un arhitect și inginer american inovator. Acest portret îi conferă meritul de gânditor și profet al tehnologiei uimitor de originale. El este plin de energie precum un vizionar care s-a ridicat deasupra imperfecțiunilor sale pentru a lucra în folosul omenirii.

 • Hayek, de Bruce Caldwell și Hansjoerg Klausinger / University of Chicago Press

O relatare elegantă despre una dintre cele mai interesante figuri din economia secolului al XX-lea. Este plină de anecdote grozave și mituri despre economistul austro-britanic. În cea mai mare parte, confirmă părerea că era un om destul de ciudat și nu întotdeauna unul foarte drăguț.

Istorie

 • Budapest, de Victor Sebestyen / W&N

Prinsă pentru totdeauna între Est și Vest, capitala Ungariei reflectă drama Europei Centrale, cu minunile și ororile sale. Autorul, care a părăsit orașul în copilărie, după revolta împotriva guvernării comuniste din 1956, excelează în a descrie perioada de glorie a Habsburgilor din Budapesta, rolul istoric al populației sale evreiești, dar și orgoliul și umilințele care au contribuit la modelarea orașului.

 • The Siege of Loyalty House, de Jessie Childs/Bodley Head

Subiectul principal al acestei cărți emoționante este legat de ceea ce se întâmplă cu oamenii în timpul războiului civil: cât de repede și imperceptibil ordinea devine haos și decența cedează în fața cruzimii. Cu alte cuvinte, cât de aproape de inumanitate este întotdeauna umanitatea. Accentul este pus pe un episod din războiul civil englez, dar povestea este atemporală.

 • The Serpent Coiled in Naples, de Marius Kociejowski / University of Chicago

Pentru a scrie despre Napoli, trebuie neapărat să fii poet; sau, și mai bine, anticar. Acest autor este ambele și a produs o lucrare încântătoare, care este la fel de eclectică, labirintică, ironică și șocantă ca însuși marele oraș italian.

 • A Pipeline Runs Through It, de Keith Fisher / Allen Lane

O istorie vastă și scrupuloasă a petrolului, din epoca paleolitică până la Primul Război Mondial. Aurul negru a fost la fel de mult un blestem și o binecuvântare pentru oamenii pe pământul cărora a fost găsit. O lectură convingătoare și un ghid extrem de valoros pentru o industrie mare și înfiorătoare.

 • The World: A Family History, de Simon Sebag Montefiore / W&N

Să nu vă desumfle lungimea opritorului de la ușă: această istorie a lumii, spusă prin intermediul poveștilor unor familii eminente, este o întorsătură captivantă. Autorul își aduce la viață distribuția de titani dinastici, necinstiți și psihopați cu portrete pline de duh, prezentând sexul și violența. O epopee care deopotrivă distrează și informează.

Ficțiune

 • The Candy House, de Jennifer Egan / Scribner

Un roman despre ceea ce pierd oamenii oferindu-și viața privată unor algoritmi care îi exploatează pentru profit. Cu toată fluența sa în limbajele jocurilor, dependenței și tehnologiei, acesta este un roman social cu numeroase personaje și perspective; un fel de „Middlemarch” din secolul XXI.

 • Maror, de Lavie Tidhar / Head of Zeus

Corupția, drogurile și asasinatele apar în această saga extrem de ambițioasă, plasate pe parcursul a patru decenii, în Israelul începutului de ani ’70. Este organizată în jurul unei serii de crime pe un drum de coastă și al carierei unui polițist necinstit, dar face ocoluri în Liban, Los Angeles, Columbia și Cancún. O istorie alternativă sarcastică a visului și dezvoltării Israelului.

 • Still Born, de Guadalupe Nettel / Fitzcarraldo Editions

Un roman despre alegerile pe care femeile le fac în privința faptului de a avea copii și despre ce se întâmplă dacă urmașii lor cresc diferit de cum se așteptau. O poveste nesentimentală și bine scrisă.

 • The Trees, de Percival Everett / Graywolf Press

O poveste îndrăzneață, amuzantă, de satiră, despre rasism și moștenirea nedreptății.

 • Small Things Like These, de Claire Keegan / Grove Press

În preajma Crăciunului din 1985, Bill Furlong, un comerciant de cărbune și cherestea, face livrări în micul său oraș irlandez. Mintea îi fuge la copilăria sa neliniștită și la aranjamentele festive pentru propriul său copil; asta, până când dă peste o fată suferindă, închisă într-unul dintre adăposturile pentru femei care odinioară se prostituaseră de bunăvoie sau forțate. O carte scurtă, care te bântuie, cu un protagonist obișnuit și liniștit.

 • When We Were Birds, de Ayanna Lloyd Banwo / Doubleday

Amplasat în Trinidad, acest roman de debut povestește luptele separate și destinele îngemănate ale două personaje din medii contrastante. Ceea ce pare să fie o simplă poveste despre un băiat care întâlnește o fată se dezvoltă în curând într-o examinare complet originală și bogată din punct de vedere emoțional despre dragoste, durere și moștenire.

Cultură și idei

 • Of Boys and Men, de Richard Reeves / Brookings Institution Press

Într-un fel, lumea rămâne dominată de bărbați, dar mulți bărbați rămân în urmă, spune autorul. În multe țări, băieții se descurcă mai rău decât fetele la școală și sunt mai predispuși la închisoare ori sinucidere. El sugerează reforme practice, progresive, cum ar fi ca băieții să înceapă școala un an mai târziu.

 • Life is Hard, de Kieran Setiya / Riverhead Books

Un profesor de filosofie de la MIT susține că suferința nu trebuie să diminueze sau să strice o viață bună. Traiul bun și greutățile pot merge împreună, spune el; gândirea limpede este cheia. Un ghid uman și consolator către această „vale” a lacrimilor, cu o sclipire de speranță.

 • The Subplot, de Megan Walsh / Columbia Global Reports

Peisajul literar modern al Chinei este plin de demascări ale corupției, fantezie homoerotică, poezia emoționantă a muncitorilor migranți, antreprenori care călătoresc în timp și science-fiction dezolant de radical. Autorul prezintă un argument puternic pentru cititorii anglofoni care doresc să înțeleagă China, să privească dincolo de titluri și să se îndrepte către cărți.

 • Papyrus, de Irene Vallejo / Knopf

O istorie plină de viață a cărților din lumea antică. Scrierea de cuvinte și povești pe sulurile de papirus a fost, spune autorul, la fel de perturbatoare precum internetul.

 • Magnificent Rebels, de Andrea Wulf / Knopf

O biografie captivantă a „Jena Set”, un grup de tineri intelectuali germani care au jucat un rol uriaș în mișcarea ce a ajuns să fie cunoscută sub numele de Romantism. Se citește ca și cum Iris Murdoch ar fi scris un roman în timpul unei faze deosebit de tulburi a metafizicii germane.

Știință și Tehnologie

 • The Song of the Cell de Siddhartha Mukherjee/Scribner

Un rezumat al teoriei celulare, realizat de către un oncolog clinician și profesor la Universitatea Columbia. Cazuri din propria carieră a autorului ilustrează rezultatele atât ale înțelegerii celulare, cât și ale lipsei acesteia. Rezultatul este parțial o lecție de istorie, parțial o lecție de biologie și parțial o reamintire a modului în care știința în sine procedează de fapt.

 • Elusive, de Frank Close / Basic Books

O relatare convingătoare despre lunga căutare a bosonului Higgs: existența sa a fost prezisă în 1964, dar nu s-a arătat lumii până în 2012. Aceasta este, de asemenea, o biografie a lui Peter Higgs, fizicianul timid după care a fost numită particula.

 • An Immense World, de Ed Yong / Random House

Simțurile umane pot percepe doar o parte din energia și informația care se mișcă prin lume. Animalele se descurcă mult mai bine: unele păsări pot simți câmpurile magnetice, albinele pot vedea lumina ultravioletă și liliecii percep împrejurimile folosind unde sonore. Examinând modul în care astfel de creaturi își simt mediul înconjurător, această carte arată dimensiunile invizibile ale lumii în sine.

 • Beyond Measure, de James Vincent / W.W. Norton

Oamenii fac liste, susține această istorie adânc cercetată a măsurătorilor. De la „Categoriile” lui Aristotel la taxonomia linneană a biologiei, oamenii caută mereu să analizeze și să cuantifice lumea.

 • The Equality Machine, de Orly Lobel / PublicAffairs

Această autoare este de acord cu cei care se tem că inteligența artificială poate fi părtinitoare. Dar, într-un act genial de jiu-jitsu intelectual, ea susține că răspunsul nu este încetinirea tehnologiei, ci accelerarea ei pentru a-i rezolva defectele și pentru a realiza progresul social.

 • This Mortal Coil, de Andrew Doig / Bloomsbury

Un biochimist de la Universitatea din Manchester oferă o istorie surprinzător de optimistă a morții și indică minunile medicale care ar putea avea loc. O poveste care dă forță a ingeniozității umane.

Târgul de carte Gaudeamus 2022. Ofertele editurilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here