Reuters: Extrema dreapta din Franţa rămâne detaşat pe primul loc în sondaje

Sursa: X

Partidul francez de extremă dreapta Rassemblement National (RN) şi aliaţii săi sunt în fruntea preferinţelor electoratului francez înaintea primului tur al alegerilor parlamentare, care va avea loc peste o săptămână, cu 35,5% din voturi, potrivit unui sondaj publicat duminică, relatează Reuters, citată de News.ro.

Sondajul Ipsos – realizat pentru ziarul Le Parisien şi Radio France în perioada 19-20 iunie – arată că alianţa stângii, Noul Front Popular (FNP), se află pe locul al doilea, cu 29,5% din voturi.

În schimb, alianţa centristă a preşedintelui Emmanuel Macron se clasează abia pe locul al treilea, fiind cotată cu 19,5% din voturi.

Rata de participare la vot este estimată între 60 şi 64%, ceea ce ar fi mult mai mare decât cele 47,5 procente înregistrate la ultimele alegeri generale din iunie 2022.

Este puţin probabil ca avansul RN în sondaje înaintea alegerilor care vor avea loc în două tururi, pe 30 iunie şi 7 iulie, să aducă partidului o majoritate absolută.

Macron a convocat scrutinul după înfrângerea zdrobitoare a alianţei sale la alegerile europene de la începutul acestei luni.

Într-un sondaj Ipsos separat, publicat de Financial Times, RN este cotat ca cel mai demn de încredere în ceea ce priveşte gestionarea economiei şi a finanţelor publice. Potrivit sondajului, 25% dintre respondenţi au cea mai mare încredere în RN al lui Marine Le Pen pentru a lua deciziile corecte în materie economică, faţă de 22% pentru Noul Front Popular şi 20% pentru alianţa lui Macron.

Sondaj în Franța: Cota de popularitate a preşedintelui Macron a scăzut cu cinci puncte în iunie faţă de luna mai, după decizia de a dizolva Adunarea Naţională

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here