Reuters: Președintele României vrea un nou mandat să întărească statul de drept

Inquam / Octav Ganea

Deși nu au mai fost sondaje recente, Iohannis este favorit la casele de pariuri locale, cu o cotă foarte mică, să obțină o victorie comfortabilă în votul de duminică, a scris Reuters.

În timpul unei succesiuni de guverne PSD, România a dat înapoi măsurile anticorupție și a slăbit independența tribunalelor. Asemeneni omologilor foști comuniști din Polonia și Ungaria, partidul a fost criticat aspru de Bruxelles pentru acțiunile sale.

În schimb, Iohannis, în vârstă de 60 de ani, a fost credidat de aliații vestici ai României și de UE cu protejarea statului de drept, în special pentru opoziția la încercările de limitare a independenței judecătorilor.

Puterile președintelui se leagă mai ales de desemnarea unui premier, în funcție de majoritatea parlamentară, atacarea unor legi la Curtea Constituțională și numirea unora dintre procurorii-șefi.

Dacă va fi reales, Iohannis va avea șansă să numească procurori anti-mafia și anti-corupție care să își ia în serios treaba de combatere a corupției endemice. Aceștia vor fi susținuți și de premierul Ludovic Orban, care a devenit șeful unui guvern liberal majoritar după ce a trecut de votul de investitură din Parlament.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here