Rolul lui Tudor Gheorghe la Revoluție. Care-i „faza” cu grenada

„Multă vreme, despre rolul malefic al lui Tudor Gheorghe în decembrie 1989, în «revoluția de la Craiova», s-a vorbit mai mult în șoaptă. Încep însă să apară voci care o spun răspicat. Martori oculari ai acelor evenimente”, scrie Ziariștii.com.

Redăm o mostră din articol:

Un craiovean care atunci avea aproape 13 ani povestește, pe pagina o pagină de Facebook – Soim Press RO -, cum a apărut Tudor Gheorghe la Județeana de partid, pe 22 decembrie 1989, flancat de niște „securiști în trening”, cum a încercat să-i scoată din clădire pe revoluționarii „nechemați” și cum „a aruncat o grenadă înspre noi”.

Povestea cu grenadele aruncate de Tudor Gheorghe e afirmată și de generalul-magistrat Dan Voinea, care a condus Parchetul Militar în perioada 1997-2000 și a revenit în conducerea acestuia după 2004. Dan Voinea a fost procurorul penibil din „procesul Ceaușeștilor”, pe 25 decembrie 1989, la Târgoviște, dar tot el, și tot ca procuror militar, s-a ocupat ulterior de „dosarul Revoluției”.

Într-un interviu pentru „Evenimentul zilei”, Dan Voinea a spus la un moment dat: „La Craiova, cel care intra cu generalul Roșu și arunca grenade pe acolo, de s-a speriat mulțimea, era Tudor Gheorghe. Mulțimea nu se dădea la o parte ca să intre Armata, să ocupe Consiliul Județean, și (Tudor Gheorghe – n. red.) a aruncat (grenade – n. red.) ca să facă «potecă»”.

Generalul Voinea este un personaj dubios, care s-a făcut de râs de multe ori în privința afirmațiilor despre evenimente pe care, teoretic, le-a cercetat. De exemplu: „n-am găsit niciun spion sovietic la Revoluție” (deși sunt mii de dovezi care-l contrazic); „pe generalul Pîrcălăbescu n-am putut să-l anchetez pentru că murise (iar Pîrcălăbescu, fostul șef al Gărzilor Patriotice, trăiește și azi).

De aceea, afirmațiile lui dan Voinea trebuie luate cu rezervă. În „Tudor Gheorghe, grenadierul de la Craiova” apare însă și mărturia unui participant la evenimente.

Citiți aici materialul integral.

4 COMENTARII

  1. Măi, oameni buni, cei care scrieți și cei care comentați! Dincolo de ce spune gen. Voinea și de amintirile fostului puști de 13 ani, v-ați întrebat dacă acele „grenade” erau mere putrede sau grenade de război? Cum adică, T. Gheorghe „arunca grenade pe acolo”?! Voi aveți proprietatea termenilor?

  2. Conteaza mai putin faza-spectaculoasa-cu sau fara grenada. Daca ne abatem de la tabloidism, importanta devine atitudinea lui T. Gheorghe consecvent pro FSN si derivatii. Ceea ce nu inseamna ca nu este un artist de valoare. De la Petru Groza si Sadoveanu incoace avem zeci de exemple de profesionisti de valoare cu caractere si simpatii indoelnice. Din pacate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here