România oferă un nou pachet de asistenţă financiară pentru Turcia şi Siria

Foto: INQUAM/George Călin

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de seismul din 6 februarie, prilej cu care a anunţat un nou pachet de asistenţă financiară din partea României, în valoare totală de 1,3 milioane de euro, potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES.

Conferinţa organizată de Comisia Europeană şi Preşedinţia suedeză a Consiliului UE a prilejuit coagularea acţiunii solidare a comunităţii internaţionale în vederea abordării crizei umanitare de proporţii şi a nevoilor de redresare şi reconstrucţie, pe fondul dezastrului natural care a afectat cele două state, arată MAE.

În cadrul sesiunii dedicate anunţării angajamentelor financiare, ministrul Aurescu a afirmat angajamentul României pentru continuarea susţinerii eforturilor umanitare, de ajutorare a populaţiei afectate din cele două state, precum şi pentru demersurile de redresare şi reconstrucţie care vor fi demarate.

El a reamintit că România a fost primul stat membru UE care a acordat asistenţă în teren prin trimiterea echipelor de căutare şi salvare şi a echipelor medicale în Turcia şi produselor de primă necesitate în Siria, prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al UE.

Ministrul de Externe a evidenţiat şi importanţa Parteneriatului strategic dintre România şi Republica Turcia, legăturile umane strânse şi nivelul foarte bun al colaborării dintre cele două state.

Conform MAE, în cadrul reuniunii, ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavuşodlu, i-a mulţumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru susţinerea promptă şi substanţială a României în contextul cutremurului.

În acelaşi timp, a evidenţiat asistenţa umanitară de urgenţă acordată de România pentru populaţia siriană puternic afectată de cutremur, pe fondul situaţiei umanitare deja grave din ultimii ani şi al suferinţelor generate de război şi instabilitate. El a subliniat, în acest context, importanţa identificării unei soluţii politice pentru o pace durabilă în Siria, pe baza iniţiativelor existente la nivelul ONU. Ministrul a reiterat sprijinul pentru eforturile Reprezentantului Special al ONU şi pentru avansarea iniţiativei sale Step-by-step.

Contribuţia anunţată de România cu prilejul Conferinţei prevede 600.000 de euro sub formă de asistenţă umanitară, împărţită în mod egal în beneficiul populaţiilor din cele două state, precum şi 700.000 de euro pentru sprijinirea eforturilor de redresare rapidă din Turcia, informează MAE.

Acest nou angajament financiar completează asistenţa umanitară în natură deja acordată Siriei, constând în peste 43 de tone de echipamente de cazarmament, haine, alimente şi peste 10 tone de medicamente şi materiale sanitare de primă necesitate, care au fost distribuite populaţiei siriene din toate zonele afectate de cutremur.

Conferinţa donatorilor a strâns 7 miliarde euro pentru reconstrucţia Turciei şi Siriei

Conferinţa donatorilor desfăşurată luni la Bruxelles, a reuşit să strângă 7 miliarde de euro sub formă de granturi şi credite pentru a sprijini victimele cutremurelor din februarie din Turcia şi Siria, a anunţat premierul suedez Ulf Kristersson, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, relatează DPA, citată de Agerpres.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că suma a ”depăşit aşteptările”, calificând drept ”remarcabil” rezultatul conferinţei.

”Sunt atât de bucuroasă să văd astăzi cum comunitatea internaţională sprijină puternic eforturile de reconstrucţie din Turcia şi Siria”, a adăugat şefa executivului UE.

Ea anunţase anterior că numai Comisia Europeană va contribui cu 1 miliard de euro la eforturile de reconstrucţie din Turcia ca urmare a cutremurelor violente din luna februarie.

De partea sa, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a afirmat că Berlinul îşi dublează, până la 240 de milioane de euro, sprijinul pentru victimele seismelor din Turcia şi Siria.

Cutremurele de luna trecută reprezintă cel mai grav dezastru natural din istoria modernă a Turciei, peste 56.000 de persoane murind în Turcia şi Siria vecină.

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) a estimat ”sarcina financiară totală a dezastrului cauzat de seism” în Turcia la 103,6 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 9% din PIB-ul ţării previzionat pentru 2023.

Uniunea Europeană a mobilizat asistenţă umanitară de milioane de euro şi a trimis în Turcia peste 1.500 de salvatori în orele şi zilele care au urmat seismului devastator din 6 februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here