România TV, amendată pentru derapaje la adresa lui Clotilde Armand

Clotilde Armand vorbeste in timpul unui protest, desfasurat in Piata Universitatii, in cadrul caruia se cere renumararea voturilor din Sectorul 1, sambata, 11 iunie 2016. Inquam Photos / Adriana Neagoe

România TV a fost amendată pentru numeroasele derapaje la adresa primarului Sectorului 1 Clotilde Armand, privind presupusele voturi furate precum și situația gunoaielor din sector.

Conform paginademedia.ro, România TV a dus o adevărată campanie îndreptată împotriva edilului de la Sectorul 1, motiv pentru care televiziunea a fost amendată cu 60.000 de lei (aprox. 12.000 euro) pentru abaterile de la legislația audiovizuală.

Într-o serie de emisiuni, România TV a abordat pe larg subiectul „furtului de voturi” și a gunoaielor de la Sectorul 1, timp de mai multe săptămâni la rând, în diverse emisiuni la care s-au făcut acuzații nefondate. Totodată România TV a avut mai multe burtiere controversate. Cum arată o parte dintre burtiere:

„Furtul reziştilor dovedit, Poliţiştii i-au prins în fapt”

„Jaf la Primaria Sectorului 1”

„Cât au furat reziştii”

„Câte voturi au furat reziştii”

De asemenea, unii invitaţi de la România TV o numeau pe Clotilde Armand „doamna Ciortild”.

„Hoţii voturilor îngroapă Capitala în gunoaie”

„Înregistrări uluitoare cu primăriţa franţuzoaică.”

„Înregistrări uluitoare cu primăriţa franţuzoaică, cum a ajuns Sectorul 1 să fie îngropat în gunoaie”.

Decizie întârziată

Deși emisiunile respective au fost difuzate la România TV încă din lunile iunie și iulie, CNA a ajuns să dezbată subiectul abia în august, ca urmare a mai multor plângeri repetate făcute de Clotilde Armand.

Reclamaţiile au vizat două subiecte principale: emisiunile despre presupusele „voturi furate” în noaptea alegerilor pentru Locale şi emisiunile despre gunoaiele din Sectorul 1, cu derapajele aferente.

Toti membrii CNA s-au pus de acord că România TV a derapat de la Legislaţia Audiovizuală, însă nu s-au pus de acord când de mare să fie amens şi la cum să o aplice: la „pachet” sau derapaj cu derapaj.

Îniţial, Mircea Toma a venit cu mai multe propuneri de amendare şi a împărţit emisiunile „sancţionabile” pe subiecte: emisiunile despre gunoaie şi emisiunile despre voturi.

Pe de altă parte, Valentin Jucan a propus ca toate emisiunile reclamate de Clotilde Armand, indiferent de subiectul abordat în ele, să fie amendate „la pachet”.

Paginademedia.ro notează că această procedură „la pachet” s-a folosit des în istoria CNA a ultimilor ani, pe principiul „treci pe roşu de zece ori, dar eşti sancţionat o singură dată”.

În şedinţa de astăzi, 28 septembrie, s-a reluat votul şi s-a ales varianta unei amenzi „la pachet”. Mircea Toma (care propusese 80.000 de lei) şi Valentin Jucan (care a ajuns la o propunere de 50.000) s-au pus de acord, iar propunerea finală a ajuns la 60.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here