Rusia numește Consiliul Europei un instrument ”rusofob” în slujba occidentalilor

Rusia a acuzat vineri Consiliul Europei, din care a fost exclusă oficial miercuri, că este un instrument „rusofob” în slujba occidentalilor, asigurând că respinge „tutela Bruxellesului” în ceea ce priveşte drepturile omului, relatează agenţia France Presse, citată de Agerpres.

„Din cauza activităţii rusofobe a occidentalilor, această structură îşi pierde raţiunea de a fi”, a deplâns într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova (foto).

„Plasând serviciul intereselor blocului deasupra propriilor obiective statutare, Consiliul Europei a fost transformat într-un instrument obedient al Uniunii Europene, al NATO şi al sateliţilor lor”, a adăugat ea.

Rusia a fost oficial expulzată miercuri din Consiliul Europei, al cărui membru era din 1996. Moscovei i s-a suspendat participarea în principalele organe ale Consiliului din 25 februarie, a doua zi după lansarea ofensivei în Ucraina.

Potrivit dnei Zaharova, această expulzare „nu schimbă nimic fundamental pentru noi. Ne scuteşte doar de respectarea procedurilor şi obligaţiilor restante care ni se impun”.

„Rusia nu acceptă tutela Bruxellesului în materie de drepturi ale omului”, a adăugat ea, acuzând UE că „comercializează excepţii, scutiri şi privilegii” legate de valorile pe care le apără, „ca într-un bazar”.

Organism de promovare a drepturilor omului în Europa, Consiliul Europei, creat în 1949, a reunit aproape toate statele continentului, 47 în total, inclusiv Rusia, din 1996, şi Ucraina, din 1995.

Ieşirea Rusiei din Consiliul Europei stârneşte temeri cu privire la degradarea situaţiei drepturilor omului în această ţară, semnalată deja regulat de organizaţiile internaţionale, notează AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here