Sănătatea lui Navalnîi, tot mai deteriorată. Avocat: „Nu-şi mai simte mâinile”

Starea de sănătate a opozantului rus Alexei Navalnîi continuă să se deterioreze, au anunţat avocaţii săi, care au precizat că în prezent Navalnîi „nu îşi mai simte mâinile”, relatează The Moscow Times.

Principalul opozant al preşedintelui Vladimir Putin, care a intrat săptămâna trecută în greva foamei în semn de protest faţă de condiţiile din închisoarea unde e încarcerat, se află în stare din ce în mai gravă.

Navalnîi s-a plâns mai întâi de „dureri puternice de spate”. Ulterior, disidentul rus a spus că „nu îşi mai simte un picior” şi s-a plâns de faptul că medicii că îl tratează doar cu Ibuprofen.

Zilele trecute, starea opozantului rus s-a înrăutăţit şi mai mult după ce acesta a acuzat stări febrile şi tuse puternică. Un deţinut din baraca sa a fost spitalizat pentru tuberculoză, al treilea caz de acest fel în câteva săptămâni în rândul celor 15 deţinuţi.

Acum, avocaţii săi au spus că Navalnîi nu îşi mai simte mâinile, tuşeşte şi slăbeşte un kilogram pe zi.

„Arată rău, nu se simte bine”, a spus avocata Olga Mihailova, care a adăugat că, în prezent, Navalnîi cântăreşte în jur de 80 de kilograme.

Înainte de a fi încarcerat, Alexei Navalnîi (înalt de 1,89 metri) avea o greutate de 93 de kilograme.

Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la regimul la care e supus în închisoare Navalnîi şi a precizat că guvernul rus este responsabil pentru starea sa de sănătate.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi este încarcerat în condiţii ce constituie tortură şi care ar putea să îl ucidă încet, a declarat miercuri organizaţia neguvernamentală internaţională pentru drepturile omului Amnesty International.

Amnesty International a precizat că Navalnîi, care anul trecut a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok, este acum supus privării de somn şi nu are acces în închisoare la un doctor în care poate avea încredere.

„Rusia, autorităţile ruse, l-ar putea pune într-o situaţie de moarte lentă şi ar putea încerca să ascundă ceea ce i se întâmplă”, a declarat pentru Reuters secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, înaintea publicării raportului anual al organizaţiei.

Kremlinul a refuzat să comenteze referitor la starea sănătăţii sale, afirmând că aceasta este o chestiune ce ţine de serviciul penitenciar federal.

Săptămâna trecută, serviciul penitenciar a anunţat că opozantul în vârstă de 44 de ani primeşte tot tratamentul necesar.

În februarie, Aleksei Navalnîi a fost închis pentru o perioadă de doi ani şi jumătate pentru nerespectarea condiţiilor de eliberare condiţionată, calificate de opozant ca fiind motivate politic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here