Șantaj energetic între Franța și Marea Britanie: Parisul ameninţă „să reducă” livrările de electricitate în Jersey în urma disensiunilor cu Londra legate de pescuit

Foto: Unsplash

Parisul a ameninţat vineri că îşi va „reduce” livrările de electricitate către insula Jersey – insulă din Canalul Mânecii sub jurisdicţie britanică – pe fondul crizei post-Brexit legate de pescuit, aceasta fiind prima cale concretă de retorsiune după zece zile de disensiuni acute între Londra şi Paris, potrivit Agerpres, care citează AFP.

„Reducerea livrărilor (de electricitate pentru Jersey) este posibilă, dar întreruperea curentului pentru fiecare locuitor din Jersey în această iarnă nu se va face”, a declarat secretarul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, la canalul BFMTV.

Acordul obţinut de negociatorul UE, Michel Barnier, cu privire la Brexit prevede un „acord de export al energiei”, a relevat el. „Deci, fluxurile pot fi reglementate. Eu nu doresc să ajungem acolo. Este una din posibilităţile politice”.

Joi, ministrul de externe din Jersey, Ian Gorst, a denunţat ameninţările „inacceptabile” şi „disproporţionate” ale Franţei, care lăsase să se înţeleagă că ar putea întrerupe curentul în insula alimentată prin cabluri submarine ce pleacă dinspre coastele franceze.

„Aceasta ar însemna întreruperea furnizării de energie pentru cei 108.000 de locuitori ai insulei, pentru spitalul nostru şi şcolile noastre”, a subliniat el, apreciind că aceasta nu se va întâmpla şi asigurând că Jersey are un plan de salvare în cazul în care ameninţarea ar fi pusă în aplicare.

Acordul post-Brexit, încheiat in extremis la sfârşitul anului trecut între Londra şi Bruxelles, prevede ca pescarii europeni să poată continua să lucreze în unele ape britanice, cu condiţia obţinerii unei licenţe, acordată dacă aceştia pot demonstra că pescuiau acolo şi înainte.

În zonele de pescuit încă disputate (zona de 6-12 mile de la coastele britanice şi insulele anglo-normande), Londra şi Jersey au acordat în total peste 200 de licenţe definitive, în timp ce Parisul cere încă câteva sute.

Franţa caută să creeze un „front european” împotriva Regatului Unit, fără ca pentru moment să fi obţinut reacţia oficială a altor state membre UE, notează AFP.

Comisia Europeană şi-a exprimat regretul pentru numărul „limitat” de licenţe acordate, apreciind că a „furnizat toate probele disponibile şi pertinente care demonstrează activitatea istorică” a licenţelor franceze în curs şi invitând Londra să-i „facă cunoscută metodologia sa”.

În schimb, Comisia a refuzat orice comentariu cu privire la „o eventuală viitoare etapă dacă aceste discuţii nu vor duce la rezultatul dorit”, reafirmând miercuri prin purtătoarea sa de cuvânt, Dana Spinanţ, că executivul european s-a angajat în „discuţii constructive cu toate părţile”.

Poziţiile autorităţilor britanice şi franceze par dificil de conciliat, cele britanice estimând că nu pot merge mai departe în acest dosar „tehnic”, în timp ce cele franceze consideră că de acum conflictul este „politic”.

„Nu putem furniza licenţe dacă nu avem informaţii şi probe” care să arate că aceste nave „respectă termenii acordului comercial”, a declarat Ian Gorst, amintind că Jersey acceptase „datele jurnalului de bord” ale pescarilor francezi pentru micile ambarcaţiuni care nu pot furniza date GPS.

Argumente respinse de Franţa, care estimează că practicile britanice relevă mai ales „rea voinţă”.

Parisul a reproşat din nou Regatului Unit că vrea să mascheze dificultăţile post-Brexit cu care se confruntă, căutând „conflict” cu europenii. „Ei au ratat Brexitul, este alegerea lor şi eşecul lor, nu al nostru”, a declarat Clement Beaune, citat de AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here