Scandalul corvetelor continuă. Ministru Leș a răbufnit: „Entități străine blochează interesele strategice ale României”

Foto: Gabriel Leș/ Facebook

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a răbufnit pe Facebook după ce grupul olandez Damen, care deține șantierul Galați și administrează șantierul naval Mangalia, a făcut recurs la decizia prin care i-a fost respinsă contestația privind modul în care MApN a acordat contractul de construcție a celor 4 corvete multifuncţionale către asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa.

Oficialul român susține că „entități străine” blochează „interesele strategice de securitate ale României”. Leș acuză Olandă că urmărește să submineze „intrarea României în Schengen pentru a nu-și periclita afacerile în portul Rotterdam”.

„România militează pentru consolidarea posturii de apărare și descurajare a NATO pe flancul estic al Alianței, ca o reacție firească de adaptare la evoluțiile mediului regional de securitate. Totodată, țara noastră și-a înțeles rolul într-un spațiu geopolitic atât de complex și provocator, demonstrând angajamente pe toate palierele: fonduri, contribuții și capabilități”, se arată în postarea ministrului Apărării.

„Avem de-a face cu un adevărat război juridic de uzură, prin care entități străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României. Companiei olandeze Damen i-a fost respinsă ieri, la instanța de fond, contestația prin care se încearcă blocarea atribuirii contractului de realizare a corvetelor multifuncționale. Demersurile de tergiversare nu se opresc însă aici, compania anunțând deja că va înainta recurs”, a tunat Gabriel Leș.

„Putem înțelege că sumele puse în joc de statul român sunt extrem de atractive pentru companii, însă găsesc inacceptabil ca interesele de securitate ale României, și ale Alianței deopotrivă, să fie sacrificate în goana după profit ale unor companii mânate de interese obscure. Este deja un fapt cunoscut că Olanda blochează intrarea României în Schengen pentru a nu-și periclita afacerile în portul Rotterdam, însă prin obstrucționarea programului de dezvoltare și modernizare a forțelor navale române îi spunem că a mers prea departe”, a mai scris Leș pe Facebook.

Context

Tribunalul București a respins, luni, contestația Damen, după ce MApN a anunțat că oferta câștigătoare a contractului de achiziţie a celor 4 corvete multifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa, a fost respinsă de către Tribunalul București. Decizia nu este definitivă.

Hotărârea magistraților poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Bucuresti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal.

Indiferent de decizia finală, DAMEN a anunțat că va rămâne în România. În ciuda procesului, „DAMEN a continuat să construiască nave în MANGALIA și GALAȚI, la timp și la standarde globale, și va continua să facă acest lucru în continuare”, a precizat compania. MApN a anunțat la începutul lunii iulie oficial că asocierea Naval Group – Șantierul Naval Constanța (SNC) a fost desemnată câștigătoare în procedura de achiziție a patru corvete multifuncționale și de modernizare a celor două fregate de tip 22 ale Forțelor Navale Române – Regele Ferdinand și Regina Maria, două nave achiziționate în urmă cu 15 ani din Marea Britanie, dar care sunt aproape complet descoperite pe partea de armament și sisteme moderne.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here