Se pregătește Putin de război total pe 9 mai?

Sursa: Kremlin.ru

„Înaintea sărbătoririi anuale a Rusiei de Ziua Victoriei de pe 9 mai – care marchează data la care Uniunea Sovietică a învins Germania nazistă – lumea face din nou pariuri. Este de neconceput că Putin va putea declara orice fel de victorie în Donbas pe 9 mai, așa cum a intenționat inițial. Întrebarea acum este dacă va folosi aniversarea pentru a declara război total Ucrainei și pentru a mobiliza pe deplin societatea rusă”, scrie în The Spectator Phillips O’Brien, profesor de studii strategice.

<< Este o decizie terifiantă pentru Putin. Armata cuceritoare pe care a trimis-o în Ucraina s-a dovedit a fi profund defectuoasă, prea mică pentru a cuceri cantități mari de teritoriu și condusă inadecvat. A fost umilit în bătălia de la Kiev, iar rușii au fost forțați să se retragă pentru a-și consolida armata în Donbas, unde Putin spera să declare victoria pe 9 mai.

În schimb, Ucraina a oprit aproape toate progresele rusești în regiune. Bătălia de la Donbas a fost o altă operațiune sângeroasă și costisitoare pentru armata rusă. Și lucrurile s-ar putea înrăutăți în curând.

De la invazia din 24 februarie, rușii au devenit din ce în ce mai slabi, deoarece și-au pierdut cele mai bune și mai moderne echipamente în luptă. Între timp, ucrainenii devin din ce în ce mai puternici pe măsură ce primesc ajutor semnificativ din partea țărilor NATO, care le-au furnizat genul de arme avansate la care nici n-ar fi îndrăznit să viseze înainte ca Putin să-i invadeze.

În curând, Rusia nu va avea suficiente trupe pentru a menține cei peste 600 de kilometri de linie a frontului pe care i-a ocupat în Ucraina. Dacă Putin va continua acest război până în vară, va avea nevoie de mult mai multe trupe și echipamente – o forță nouă, mare și puternică, care poate lupta cu o armată ucraineană din ce în ce mai bine echipată, cu un moral ridicat. Crearea acestei noi armate rusești va necesita o planificare serioasă, crearea unui sistem mare de antrenament, fabricarea de echipamente mai moderne și o conducere care să poată implementa acest lucru în mod corespunzător.

De aceea, există tot mai multe speculații că Putin va anunța mobilizarea deplină a Rusiei pe 9 mai. Mobilizarea ar implica introducerea recrutării pentru a susține numărele în scădere ale armatei ruse și a pune economia pe picior de război total, astfel încât fiecare parte din resursele statului să poată fi desfășurată în Ucraina.

Este o decizie plină de pericole. Dacă Putin spune că Rusia va începe mobilizarea, va admite că războiul – care a fost vândut poporului rus ca o eliberare a fraților lor ucraineni de sub strânsoarea naziștilor – a fost o farsă. Va fi clar că ucrainenii nu-i întâmpină pe ruși cu brațele deschise. Va dezvălui eșecul mașinii de război a lui Putin. Și președintele va fi forțat să le spună rușilor că recruții vor trebui acum să lupte și să moară în Ucraina.

Ca și cum optica politică și societală nu era suficient de proastă, cealaltă problemă este acum că s-ar putea să nu mai funcționeze deloc. Se estimează că va dura aproximativ un an pentru a produce un număr mare de soldați bine pregătiți, capabili să lupte după un apel de mobilizare. Rusia ar trebui să înființeze noi facilități de antrenament, să găsească soldați capabili să-i antreneze pe alții, să-i antreneze pe militarii în serviciu, apoi să-i pună pe acești soldați în unități și să-i trimită în Ucraina. Poate că reușești să pregătești unele trupe în nouă luni, dar acestea vor fi inevitabil trecute în grabă prin întregul proces și aproape sigur că nu vor fi pregătite pentru ceea ce vor înfrunta pe câmpul de luptă.

Apoi vine întrebarea cu ce vor fi echipate aceste noi trupe. Am auzit de ani de zile că rușii au depozite vaste de muniții. Țara are cu siguranță depozite mari, dar pline cu ceea ce pare a fi prost întreținut și adesea învechit. Dar valoarea acestor muniții într-un război împotriva unei Ucraine din ce în ce mai moderne și echipate de NATO va fi din ce în ce mai limitată.

Putin ar putea încerca să producă noi echipamente avansate. Dar slăbiciunea de bază a economiei ruse face acest lucru aproape imposibil. Economia Rusiei era low-tech înainte de război, iar acum, datorită sancțiunilor occidentale, a fost oprită din aprovizionarea cu componente vitale, cum ar fi microcipurile necesare în număr mare pentru a face vehicule, rachete și avioane moderne.

Mobilizarea generală poate suna ca o modalitate pentru Putin de a-și salva campania în Ucraina – dar este un potențial câmp minat care nu garantează victoria.

De fapt, dacă președintele rus ar fi înțelept, ar folosi sărbătoarea de 9 mai pentru a anunța că dorește pacea în timp ce armata sa este încă pe câmpul de luptă și ocupă o zonă mare din sudul și estul Ucrainei. Dacă ar anunța că este dispus să încheie o înțelegere, ar putea începe negocierile și Putin ar putea încerca să salveze ceva din dezastrul pe care l-a declanșat. Din păcate, pare din ce în ce mai puțin probabil. În schimb, Putin va folosi cel mai probabil festivitățile de pe 9 mai ca o chemare la arme. Dar pe câmpul de luptă, Rusia rămâne fără opțiuni. >>

Yandex și Putin. Povestea din spate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here