Sebastian Kurz câștigă categoric alegerile parlamentare din Austria

Austriecii au fost din nou la urne duminică, pentru alegeri parlamentare anticipate. Scrutinul a avut loc după ce, acum patru luni, social-democrații (SPÖ) și dreapta-radicală (FPÖ) au dărâmat prin moțiune de cenzură guvernul condus de Sebastian Kurz (ÖVP). Moțiunea a venit după ce Kurz a dat afară din coaliției FPÖ, după ce șeful acesteia, Heinz-Christian Strache, a fost filmat în timp ce promitea contracte cu statul unei femei pe care o considera fiica unui oligarh rus.

Acțiunea de atunci nu i-a făcut rău tânărului politician conservator, chiar din contră. ÖVP a câștigat acum 38,35% din voturi, conform rezultatelor parțiale față de 31,5% cât luase la precedentele alegeri, în 2017. De asemenea, conservatorii au câștigat toate regiunile Austriei, mai puțin Viena.

SPÖ luat acum doar 21,54%, pierzând mai mult de 5 procente. Este cel mai prost scor electoral din istoria postbelică a partidului. Iar FPÖ, care luase 26% din voturi la precedentele alegeri, a mai fost acum de doar 17,2% dintre cei care au fost la vot.

Marea surpriză o reprezintă Verzii, care au luat în 2017 sub pragul electoral iar acum au fost prima preferință a 14% dintre votanți.

sursă: heute.at

În mandate, procentele se traduc în felul următor: ÖVP – 73, SPÖ – 41, FPÖ – 32, Verzii – 23 și NEOS (un partid liberal) – 14.

Majoritatea este de 92 de mandate.

Rămâne întrebarea acum cu cine va face Sebastian Kurz noua coaliție de guvernare. În timpul campaniei electorale, el a spus că vrea politici adevărate de centru-dreapta pentru țara lui. Dar, după anunțarea rezultatelor, Sebastian Kurz nu a spus nimic despre potențiale alianțe.

Un nou pact cu FPÖ ar fi periculos, având în vedere cum s-a terminat precedentul. În plus, liderii dreptei radicale au spus că mai bine ar sta în coaliție, a scris Politico.

Alianța ÖVP – SPÖ a guvernat Austria în mare parte din istoria sa postbelică iar reformarea ei nu este exclusă, deși este scepticism de ambele părți.

O coaliție surpriză ar putea fi între ÖVP și Verzi. Cele două partide au suficiente mandate în parlament ca să formeze o majoritate iar niciuna dintre părți nu a exclus categoric această variantă. În plus, președintele Austriei, Alexander van der Bellen, este din partea Verzilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here