Șeful Statului Major al Marii Britanii: Rusia poate declanșa al treilea război mondial

Foto. British Ministry of Defence

Rusia ar putea declanșa accidental un al treilea război mondial, susține Șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, Nick Carter.

Amenințările din partea Rusiei escaladează pe măsură ce noi arme noi și instrumente sofisticate pentru dezinformare apar în jocurile de putere din arena globală, crescând astfel riscul de erori care ar putea degenera într-un război, atrage atenția oficialul britanic, potrivit The Moscow Times.

Un melanj de factori precum „dezinformare, subversiune, manipulare, asasinate și, desigur, utilizarea mercenarilor” este foarte ușor de scăpat de sub control, spune Nick Carter. Prin urmare, din cauza unei erori în manevrarea acestor noi realități ofensive, Rusia ar putea provoca o a treia conflagrație mondială, subliniază Șeful Statului Major britanic al Apărării.

Declarațiile lui Nick Carter vin în contextul afirmațiilor bulversante despre NATO ale președintelui francez Emmanuel Macron, care consideră Alianța Nord-Atlantică în „moarte cerebrală”.

Macron a declarat într-un interviu publicat săptămâna aceasta de The Economist că NATO este în „moarte cerebrală” din cauza lipsei de coordonare şi a impredictibilităţii SUA sub conducerea lui Donald Trump. Preşedintele francez şi-a exprimat îndoiala privind securitatea în alianţa condusă de americani.

Între timp, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a avertizat duminică, în cel mai dur răspuns dat până acum de Berlin preşedintelui francez Emmanuel Macron, cu privire la subminarea NATO.

Franţa a avut mereu un rol ambivalent în NATO. Nu a luat parte la planificarea militară strategică din 1966 până în 2009, în ciuda faptului că este membru fondator. Totuşi, afirmaţiile lui Macron – cu o lună înaintea summit-ului de la Londra (4 decembrie) – au fost suprinzătoare.

De cealaltă parte, Germania a fost acuzată de SUA şi aliaţi europeni pentru că alocă fonduri reduse pentru apărare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here