Senatoare de 89 de ani primește 200 de mesaje de amenințare cu moartea pe zi

Liliana Segre

Senatoarea italiană Liliana Segre (89 de ani), supraviețuitoare a Holocaustului, se află sub protecția poliției, de teamă că aceasta ar putea fi asasinată de extremiști, după ce a ajuns să primească în jur de 200 de mesaje de amenințare cu moartea pe zi.

Numărul mesajelor a crescut după ce Italia a adoptat definitiv, săptămâna trecută, crearea unei comisii parlamentare care să lupte împotriva fenomenelor de intoleranţă, rasism, antisemitism şi incitare la ură şi violenţă, o măsură dorită de Liliana Segre.

Crearea acestei comisii speciale dorite de Liliana Segre, 89 de ani, a fost adoptată de către Senat cu 151 de voturi pentru şi 98 de abţineri din partea, în special, a reprezentanţilor partidelor Forza Italia (centru-dreapta), Liga (extrema-dreaptă) şi Fraţii Italiei (extrema-dreaptă).

Deputaţii Ligii au explicat că s-au abţinut de la vot, deoarece textul ar prezenta, în opinia lor, puncte care ar putea afecta libertatea de exprimare.

Cu câtva zile înainte de adoptarea moțiunii, liderul Ligii, Matteo Salvini, el însuşi senator, anticipase această luare de poziţie, asigurând că „este împotriva rasismului, violenţei şi antisemitismului, fără rezerve, dar refuză botniţe şi state poliţieneşti care ne duc înapoi la Orwell”.

Dar stânga, precum şi unii reprezentanţi ai Forza Italia, au apreciat că această abţinere asupra textului care ar fi trebuit să unească întreaga clasă politică a fost „o greşeală”. Liderul Partidului Democrat (la putere), Nicola Zingaretti, a calificat-o drept „ruşine din partea unei drepte pline de ură, resentimente şi violenţă”.

Compusă din 25 de parlamentari, Comisia „Segre” va avea un rol de observare, studiere şi control asupra actelor de intoleranţă, de rasism şi instigare la ură şi violenţă împotriva indivizilor sau unor grupuri sociale bazate pe criterii precum etnia, religia, orientarea sau identitatea sexuală.

Înainte de 30 iunie a fiecărui an, această comisie va trebui să transmită guvernului şi celor două camere ale parlamentului un raport de activitate şi va putea semnala astfel de acte presei şi celor responsabili de site-urile internet, solicitând retragerea conţinutului în cauză.

„Liliana primea amenințări cu mult înainte de propune o moțiune pentru comisie”, a declarat pentru The Guardian Paola Gargiulo, șefa de personal din biroul parlamentar al Lilianei Segre. „Îi avem pe resentimentarii de profesie și îi mai avem pe imbecili. Dar, în același timp, în Italia există și un număr mult mai mare de oameni care sunt solidari cu Segre”.

Născută într-o familie de evrei în 1930 la Milano şi deportată la Auschwitz în 1944 la vârsta de 13 ani, Liliana Segre a denunţat, la începutul legislaturii, anul trecut, recrudescenţa mesajelor de ură şi răspândirea pe internet a „discursului urii”, limbajul violent împotriva minorităţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here