Șerban Nicolae, fost senator PSD, a publicat joi o fotografie pe Facebook în care apare întreținându-se prietenește cu Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie. Nicolae îl încurajează pe arhiepiscop să se lupte cu statul român.


Întăi-stătătorul celei mai vechi episcopii de pe teritoriul României (sec. II-III AD) a ridicat steagul Credinței în fața samavolniciilor Puterii politice, a neo-fanarioților anti-creștini, bătându-le obrazul gros, într-o epistolă fară precedent”, a scris Nicolae.

Andrei Caramitru este convins că arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, va ajunge la închisoare. „Securist kaghebist cu dosare multe la DNA”, spune Caramitru despre Teodosie.

IPS Mache, securist kaghebist cu dosare multe la DNA, incită la nerespectarea legii și la revoluție domne. Bravo ! Nu există persoană care să convingă mai multă lume să se separe de BOR și să își găsească locul la catolici, greco-catolici sau protestanți.

Șpagoveanu Mache – acest agent extraordinar al modernizării României. Bravo. Să îl aplaudam și să îl încurajam – până ajunge la pușcărie (că o să-l ia pe sus la un moment dat, e inevitabil)”, a scris Caramitru pe Facebook.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, i-a transmis miercuri seara o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban în care susține că măsurile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 generează „abuzuri” împotriva clerului și credincioșilor, care sunt împiedicați să desfășoare în mod tradițional datinile bisericești.

Teodosie atrage atenția, în scrisoare, asupra situației conflictuale ce poate să apară în contextul împiedicării enoriașilor și credincioșilor, din toată tara, de a lua parte la tradiționalul pelerinaj de la mănăstirea și peștera din satul Ion Corvin (județul Constanta), organizat de Praznicul Sf. Apostol Andrei, pe 30 noiembrie.

„Nu vom îngădui acum ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întăi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet. Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?”, afirmă Teodosie, în documentul menționat.

Arhiepiscopul Tomisului face un apel către primul-ministru, invocând moderație în aplicarea restricțiilor de circulație în zonele de carantină impuse în contextul pandemiei, reamintindu-i faptul că tot de la un presupus conflict în care autoritățile statului au înfruntat un cleric a izbucnit Revoluția Română la Timișoara, în 1989.

„Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării ‘cu noi este Dumnezeu’, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas dumneavoastră și colaboratorilor în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat. Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevărat de folos oamenilor din aceasta țară și a nu lupta cu înverșunare împotriva lui Dumnezeu și a celor care cred în el”, spune Teodosie în mesajul public transmis premierului Ludovic Orban.

În opinia acestuia, „niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite”.

„Incidentul petrecut la Constanța în dimineața zilei de 25 noiembrie, cu prilejul sărbătoririi hramului Bisericii Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, din cartierul Tomis Plus, când polițiștii și jandarmii au brutalizat și amendat credincioșii prezenți la slujbă, ne întărește convingerea, încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm noi clerul, împreună cu credincioșii ortodocși, în fața unor mari abuzuri, pe care autoritățile le săvârșesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită”, afirmă arhiepiscopul în scrisoare.

El adaugă că acum credincioșii Bisericii Ortodoxe Romane și slujitorii ei sunt obligați „să îndure umilința și frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute, care afectează sistemul imunitar”, situație în care s-a ajuns „de dragul măsurilor exagerate, lipsite de logică”.

„Am îndurat suficient, de la începutul acestei pandemii, împreună cu toți oamenii de bună-credință din această țară și am respectat măsurile sanitare luate inițial, în mod responsabil. De această dată, însă, trebuie să denunțăm public abuzurile pe care le orchestrați și pe care forțele polițienești și de jandarmerie le exercită asupra noastră, într-o țară europeană care se vrea a fi democrată și nu aflată sub dictatură și teroare”, mai scrie arhiepiscopul Tomisului.

Tribunalul Constanța a respins, miercuri, cererea Arhiepiscopiei Tomisului de suspendare a hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) care interzice participarea la procesiunile și pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități. Hotărârea Tribunalului Constanta poate fi atacată prin recurs, în termen de cinci zile de la comunicare, la Curtea de Apel Constanța.

Un număr de 39 de persoane depistate de polițiști că participau, miercuri, la o slujbă oficiată într-o biserică din municipiul Constanța fară să poarte mască de protecție și să păstreze distanțarea fizică au fost amendate cu suma totală de 4.500 de lei, a informat IPJ Constanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here