Serbia, disperată să obțină fabrica Volkswagen: Orice oferă concurența, noi dăm mai mult!

Volkswagen a provocat un val de agitație în Europa de Est, după ce a anunțat că amână decizia finală pentru construcția unei noi fabrici în Turcia. Deși compania germană a anunțat că nu este în căutare de alte locații, asta nu a oprit politicienii est-europeni să lanseze promisiuni care de care mai fabuloase pentru a atrage uriașa investiție VW de circa un miliard de dolari.

Cele mai mari promisiuni au venit de la Belgrad. La o conferinţă de presă cu ministrul german al economiei Peter Altmaier, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat că ţara sa a oferit VW mai mult decât ceilalţi candidaţi. „Am oferit mai mult decât toţi ceilalţi. Iar la orice dau ei, noi vom plusa“, a afirmat preşedintele. El a recunoscut însă că Serbia nu are avantajul Bulgariei şi României de a fi stat membru al UE şi nu are o piaţă mare ca Turcia (care nici ea nu face parte din Uniune). Însă Belgradul poate oferi subvenţii mai bune, a scris Ziarul Financiar. Serbia are o singură fabrică de automobile de pasageri, uzina Fiat din Kragujevac unde se produce modelul 500L pentru toate piețele globale.

Și Bulgaria este generoasă. Într-un interviu acordat postului public de radio din Bulgaria, fostul președinte Rosen Plevneliev a dezvăluit că Sofia a propus dublarea subvenţiilor, până la 260 milioane de euro, oferite grupului Volkswagen. „Bulgaria a pregătit o propunere minunată, care oferă maximul posibil conform legislaţiei Uniunii Europene” a spus Plevneliev, care în prezent conduce grupul bulgar de negociatori. Bulgaria a promis, în plus, pentru VW investiţii mari în infrastructură, printre altele în construirea unei autostrăzi până la Vidin, unde Bulgaria are un port la Dunăre, a mai scris ZF.

Cauza Croației este susținută de Mate Rimac, fondatorul unei companii care produce mașini electrice foarte scumpe și foarte performante. Firma are printre investitori și Porsche, parte a grupului VW. El dezvăluit că a luat parte la o întâlnire între oficiali guvernamentali de top croaţi şi manageri de la Porsche şi Hyundai în iunie. „Acolo am deschis canalul de comunicare între guvern şi jucătorii mari din industria auto. Am prezentat măsuri foarte concrete pe care le poate lua Croaţia pentru a fi atractivă pentru astfel de investiţii”, a spus Rimac într-un interviu.

În România, guvernul a anunţat că a contactat managementul VW şi că un reprezentant al Bucureştiului a fost în Germania pentru a prezenta oferta românească. România ar avea „diferite avantaje“, a spus premierul român Viorica Dăncilă, fără a da mai multe detalii, potrivit sursei citate. Uzina ar fi urmat să fie construită la Arad, unde primăria a pus la bătaie un teren de 1100 de hectare, a spus fostul primar al orașului, Gheorghe Falcă.

VW a decis să amâne decizia finală în cazul fabricii din Turcia din cauza ofensivei turcești din nordul Siriei. Probabil firma voia să stea departe de un nou scandal, având în vedere că încă e pătată de noxele cazului Dieselgate. Reprezentanții companiei au spus că nu sunt în căutare de altă locație.

Potrivit unui document intern al Volkswagen Group, consultat de Automotive News, uzina va produce la momentul la care va deveni funcțională, în 2022, modelele Volkswagen Passat și Skoda Superb, noile generații. Investiția se va ridica la peste 1 miliard de euro și va avea o capacitate de 300.000 de vehicule anual, cu un volum de 4.000 de persoane angajate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here